Partij voor de Vrijheid

De Partij voor de Vrijheid (PVV) werd in februari 2006 opgericht door het Tweede Kamerlid Geert Wilders, die op 2 september 2004 uit de fractie van de VVD was gestapt. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 haalde de partij 9 zetels, en in 2010 24. In april 2012 trok Wilders zijn gedoogsteun aan het minderheidskabinet-Rutte in. Afgezien van Wilders telt de PVV geen leden, het is derhalve ook niet mogelijk om lid te worden.

Contactgegevens
2500 EA Den Haag
Postbus 20018
070 3182867
pvv.publiek@tweedekamer.nl
www.pvv.nl
In het jaar 2006 was Nederland getuige van een opmerkelijke politieke ontwikkeling. Geert Wilders, een voormalig lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), voelde dat het tijd was voor een radicale verandering in het Nederlandse politieke landschap. Zijn belangrijkste zorgen draaiden om immigratie, integratie en de impact van de islam op de Nederlandse samenleving.

Met een duidelijke visie en vastberadenheid besloot Wilders zijn eigen politieke partij op te richten, de Partij voor de Vrijheid, ofwel de PVV. De oprichting van de PVV markeerde het begin van een nieuwe politieke beweging die de traditionele partijpolitiek in Nederland uitdaagde.

In datzelfde jaar betrad de PVV de nationale politieke arena door deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De partij presenteerde zich als de stem voor diegenen die bezorgd waren over immigratiekwesties en de islamitische invloed in Nederland. De verkiezingen van 2006 resulteerden in een indrukwekkende prestatie voor de PVV, met negen zetels in de Tweede Kamer.

In de daaropvolgende jaren begon de PVV gestaag te groeien en verwierf ze steeds meer steun van kiezers die soortgelijke zorgen deelden. De partij positioneerde zich als een kracht die een hardere aanpak van immigratie en integratie zou bevorderen, waardoor haar invloed op het nationale beleid toenam.

Een cruciaal moment in de geschiedenis van de PVV deed zich voor in 2010, toen de partij gedoogsteun verleende aan het minderheidskabinet bestaande uit de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) en het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Hoewel de PVV geen officieel onderdeel van de regering werd, maakte ze wel afspraken over belangrijke beleidskwesties, wat haar politieke invloed vergrootte.

De standpunten van de PVV waren duidelijk en controversieel. De partij stond bekend om haar harde standpunten over immigratie, vooral met betrekking tot immigranten uit moslimlanden, en haar pleidooi voor beperking van de invloed van de islam in Nederland. Daarnaast was de PVV een fervent voorstander van Nederlandse soevereiniteit binnen de Europese Unie, wat haar de status van eurosceptische partij gaf.

In de daaropvolgende jaren boekte de PVV aanzienlijke successen bij verschillende verkiezingen. Echter, haar scherpe retoriek en controversiële standpunten leidden ook tot juridische uitdagingen. Geert Wilders werd voor de rechter gedaagd op beschuldiging van discriminatie en haatzaaien, wat leidde tot intense publieke discussie en aandacht.

Leden (37)

Max Aardema

Max Aardema

Drachten
Fleur Agema

Fleur Agema

Den Haag
Reinder Blaauw

Reinder Blaauw

Winschoten
Maikel Boon

Maikel Boon

Bergen op Zoom
Martin Bosma

Martin Bosma

Amsterdam
René Claassen

René Claassen

Landgraaf
Patrick Crijns

Patrick Crijns

Landgraaf
Marco Deen

Marco Deen

Zandvoort
Tony van Dijck

Tony van Dijck

Den Haag
Eric Esser

Eric Esser

Den Bosch
Marjolein Faber

Marjolein Faber

Hoevelaken
Dion Graus

Dion Graus

Heerlen
Hidde Heutink

Hidde Heutink

Enschede
Léon de Jong

Léon de Jong

Den Haag
Alexander Kops

Alexander Kops

Overasselt
Vicky Maeijer

Vicky Maeijer

Krimpen aan den IJssel
Gidi Markuszower

Gidi Markuszower

Amstelveen
Rachel van Meetelen

Rachel van Meetelen

Bergen op Zoom
Jeremy Mooiman

Jeremy Mooiman

Zoetermeer
Edgar Mulder

Edgar Mulder

Zwolle
Joerie Pool

Joerie Pool

Kampen
Dennis Ram

Dennis Ram

Groningen
Raymond de Roon

Raymond de Roon

Den Haag
Peter Smitskam

Peter Smitskam

Zoetermeer
Jan Valize

Jan Valize

Venlo
Elmar Vlottes

Elmar Vlottes

Apeldoorn
Henk de Vree

Henk de Vree

Hardinxveld-Giessendam

Zetelverloop

Totale deelnames: 6


Verkiezingsjaar Aantal stemmen Aantal behaalde zetels Coalitie/Oppositie
2006 579.490 9 / 150
2010 1.453.944 24 / 150
2012 950.263 15 / 150
2017 1.372.941 20 / 150
2021 1.124.482 17 / 150
2023 2.450.855 37 / 150

Giftenoverzicht

Aantal giften: 1


Donateur Gift Jaar
Piegretia B.V. € 15.000 2023