Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht 'Gemeentegrens wordt gesloten voor ongewenste zorgvragers'Het bericht 'Gemeentegrens wordt gesloten voor ongewenste zorgvragers'

Keywords:
Zaaknummer: 2021Z00177

2021Z00177

(ingezonden 7 januari 2021)

Vragen van de leden Hijink en Van Gerven (beiden SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondhed, Welzijn en Sport over het bericht 'Gemeentegrens wordt gesloten voor ongewenste zorgvragers'

  1. Wat is uw reactie op het onderzoek dat gemeenten zorgvragers naar elkaar toeschuiven en 40% van de gemeenten strenger is in het toekennen van zorg aan burgers van buiten haar gemeente? 1) Klopt dit percentage volgens u?
  2. Wat is uw reactie op de conclusie dat 9 op de 10 gemeenten momenteel te weinig geld hebben voor het verlenen van jeugdzorg, opvang en bijstand?
  3. Wat vindt u ervan dat dit de gevolgen zijn van de decentralisatie van 2015?
  4. Deelt u de mening dat het onacceptabel is dat iedere gemeente nu uit subjectief belang zorgvragers naar elders stuurt zodat ze minder hoeven te betalen? Kunt u uw antwoord toelichten?
  5. Wat heeft u na de waarschuwing van het Centraal Planbureau dat er een perverse prikkel bestond voor gemeenten om zo weinig mogelijk zorgplekken te hebben, gedaan om dit probleem het hoofd te bieden?
  6. Deelt u de mening dat dit onderzoek aantoont dat er meer centrale bekostiging nodig is? Waarom wel/niet?
  7. Hoe gaat u ervoor zorgen dat voorkomen wordt dat zorgvragers als postpakketjes worden verschoven naar een andere gemeente terwijl adequate hulp geboden is?
  1. https://www.platform-investico.nl/artikel/gemeentegrens-gesloten-voor-zorgvragers/

Indiener

Maarten Hijink (SP)

Henk van Gerven (SP)


Gericht

Paul Blokhuis (CU)


Access ( 18728 )

Publicatiedatum
7 januari 2021Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/tweede1q/public_html/kamerstuk.php on line 320
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl