Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht 'Leger Ethiopië neemt hoofdstad van Tigray in'Het bericht 'Leger Ethiopië neemt hoofdstad van Tigray in'

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z24185

2020Z24185

(ingezonden 8 december 2020)

Vragen van de leden Belhaj en Sjoerdsma (beiden D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht 'Leger Ethiopië neemt hoofdstad van Tigray in' 

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Leger Ethiopië neemt hoofdstad van Tigray in’? 1)
  2. Hoe duidt u de recente ontwikkelingen in Ethiopië, waar gewapende strijd is uitgebroken tussen het regeringsleger en het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF) met als gevolg velen doden, gewonden en vluchtelingen?
  3. Klopt het dat het conflict nu al aan honderden, mogelijk duizenden mensen het leven heeft gekost? Heeft u hier betrouwbare informatie over?
  4. Bent u bekend met de berichtgeving van Amnesty’s Crisis Evidence Lab dat er op 9 november 2020 mogelijk honderden burgers zijn afgeslacht in Tigray? Heeft u nadere informatie over de verantwoordelijken voor deze slachtpartij?
  5. Hoeveel burgers in Tigray verkeren op dit moment in (voedsel)nood?
  6. Klopt het dat er inmiddels meer dan 40.000 mensen gevlucht zijn naar Soedan?
  7. Klopt het dat meerdere internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties (VN) en de Afrikaanse Unie (AU), en ook de Europese Unie (EU) al hebben gepleit voor een staakt-het-vuren? Klopt het ook dat de premier van Ethiopië al deze oproepen af heeft geslagen?
  8. Bent u bereid zich bij deze oproepen aan te sluiten, en op te roepen tot een staakt-het-vuren in Ethiopië?
  9. Welke humanitaire hulp is volgens uw informatie nodig in de grensregio met Soedan? Welke humanitaire hulpacties ondernemen de VN, AU en andere organisaties op dit moment? Op welke manier bent u van plan daar aan bij te dragen?

1) NRC.nl, 29 november 2020, 'Leger Ethiopië neemt hoofdstad van Tigray in' (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/11/29/leger-ethiopie-neemt-hoofdstad-van-tigray-in-a4021842)


Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/tweede1q/public_html/kamerstuk.php on line 320
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl