Tweedemonitor / Kamervraag / Het artikel ‘The GRU's MH17 Disinformation Operations Part 1: The Bonanza Media Project’Het artikel ‘The GRU's MH17 Disinformation Operations Part 1: The Bonanza Media Project’

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z21541

2020Z21541

(ingezonden 13 november 2020)

Vragen van de leden Koopmans en Van Wijngaarden (beiden VVD) aan de ministers van Justitie en Veiligheid en van Buitenlandse Zaken over het artikel ‘The GRU's MH17 Disinformation Operations Part 1: The Bonanza Media Project’. 

  1. Bent u bekend met het artikel ‘The GRU's MH17 Disinformation Operations Part 1: The Bonanza Media Project’? 1)
  1. Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat buitenlandse inlichtingendiensten in samenwerking met Nederlanders hier campagnes voor desinformatie kunnen opzetten?
  1. Welke juridische mogelijkheden zijn er op dit moment om hiertegen op te treden, en welke lacunes zitten er in wetgeving?
  1. Zou een strafbaarstelling van spionage - waarbij het verrichten van werkzaamheden voor een buitenlandse inlichtingendienst onder meer kan bestaan uit het identificeren of rekruteren van nieuwe bronnen of agenten, intimidatie of het verspreiden van desinformatie – meer juridische mogelijkheden geven om op te treden?
  1. Zou een verplichte registratie voor individuen, bedrijven, onderwijsinstellingen en andere organisaties die openlijk of achter de schermen belangen van andere landen behartigen, helpen om desinformatiecampagnes waarbij buitenlandse inlichtingendiensten en Nederlanders samenwerken aan het licht te brengen, en een juridisch instrument bieden om op te treden als dergelijke activiteiten toch heimelijk plaatsvinden?
  1. Welke ervaringen hebben landen die een verplichte registratie van 'foreign influence agents' hanteren, zoals de Verenigde Staten en Australië, hiermee?
  1. Bent u bereid om met deze landen in contact te treden om te bezien wat Nederland van hun ervaringen kan leren?

1) Bellingcat, 12 november 2020, "The GRU's MH17 Disinformation Operations Part 1: The Bonanza Media Project", https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2020/11/12/the-grus-mh17-disinformation-operations-part-1-the-bonanza-media-project/


Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/tweede1q/public_html/kamerstuk.php on line 320
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl