Tweedemonitor / Kamervraag / Opleidingsvergoedingen voor transfers van vrouwenvoetballersOpleidingsvergoedingen voor transfers van vrouwenvoetballers

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z17353

2020Z17353

(ingezonden 28 september 2020)

Vragen van de leden Von Martels (CDA) en Geluk-Poortvliet (CDA) aan de minister voor Medische Zorg over opleidingsvergoedingen voor transfers van vrouwenvoetballers

Heeft u er kennis van genomen dat voetbalclubs die vrouwelijke spelers opleiden daar na een transfer niets aan overhouden, terwijl bij mannelijke spelers die worden verkocht wel een zogeheten opleidingsvergoeding wordt betaald? 1)

Deelt u de mening dat hier sprake is van discriminatie, aangezien de FIFA zelfs expliciet heeft vastgelegd dat het principe van opleidingsvergoedingen niet van toepassing is op vrouwenvoetbal? Zo ja, welke stappen zouden ondernomen kunnen worden om deze discriminatie aan te pakken? 2)

Deelt u de mening dat het een goede stimulans zou zijn voor de opleidingen bij amateurvoetbalverenigingen als ook voor vrouwen een opleidingsvergoeding zou worden betaald?

Bent u bereid om met de KNVB in gesprek te gaan om in ieder geval een nationale opleidingsvergoeding te regelen?

Bent u bereid om in Europees verband aandacht te vragen voor deze discriminatie met als doel om ook internationaal opleidingsvergoedingen voor vrouwenvoetballers te regelen?

1) NOS, 23 september 2020, “Geen opleidingsvergoeding voor vrouwelijke transfers is discriminatie”

2) FIFA, “Regulations on the Status and Transfer of Players, June 2020 Edition”, artikel 20


Gerelateerd

© 2017-2022 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl