Het bericht dat de scholingspot van ‘NL leert door’ leeg is

2020Z15490

(ingezonden 3 september 2020)

Vragen van het lid Tielen (VVD) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht dat de scholingspot van ‘NL leert door’ leeg is 

  1. Klopt de in het artikel genoemde constatering dat 22.000 mensen via het loket ‘Nederland leert door’ een aanvraag hebben gedaan voor gratis scholing en advies? Klopt het ook dat het loket ‘Nederland leert door’ sinds 1 september jongstleden gesloten is en mensen geen aanvragen meer kunnen doen? 1)
  2. In hoeverre hebben werknemers, ondernemers of werkzoekenden gedurende de afgelopen maanden via andere loketten, fondsen of subsidiepotten gebruik gemaakt van scholing en advies?
  3. Is bekend hoeveel geld er vanuit werkgevers, opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) en mensen zelf is besteed aan scholing en advies gedurende de afgelopen maanden? Zo ja, kunt u deze gegevens met ons delen?
  4. Deelt u de mening dat loopbaanadvies en na-, om- en bijscholing een gedeelde verantwoordelijkheid is van werkgevers, de overheid en mensen zelf? Hoe zorgt u ervoor dat de in het tweede steunpakket beschikbaar gestelde vijftig miljoen euro aangevuld wordt met geld van werkgevers en sectoren?
  5. Wat is het beroepsniveau van de mensen die een aanvraag hebben gedaan? In welke sectoren zijn/waren deze mensen werkzaam?
  6. Deelt u de mening dat advies en scholing vooral voor laag- en middelbaaropgeleiden (meer) waarde heeft? Hoe zorgt u ervoor dat juist zij van de mogelijkheden gebruik maken?
  7. Deelt u de mening dat scholingsbudgetten vooral gericht zouden moeten zijn op het scholen in en naar tekortsectoren, zoals zorg, informatietechnologie en onderwijs? Hoe zorgt u ervoor dat ‘NL leert door’ voorrang verleent aan scholing in en naar tekortsectoren?
  8. Per wanneer komen de op 28 augustus jongstleden door u aangekondigde budgetten voor dienstverlening, scholing en ontwikkeling beschikbaar? Is het mogelijk om deze versneld in te zetten ten behoeve van advies en scholing?
  9. Wat is uw ambitie ten aanzien van het aantal mensen dat gedurende deze coronacrisis gebruik maakt van loopbaanadvies en na-, om- en bijscholing? Welke kwantitatieve verwachtingen zijn gebruikt voor het bepalen van de budgetten en zijn hierbij specifieke doelen gesteld met betrekking tot opleidingsniveau en/of tekortsectoren? Welke financieringsbronnen naast ‘NL leert door’ verwacht u dat daarbij worden gebruikt en in welke mate?
  10. Hoe zorgt u ervoor dat werkzoekenden, werkenden, ondernemers en zelfstandigen geïnformeerd worden over alle beschikbare en financiële mogelijkheden voor om- en bijscholing naar een tekortberoep?

1) De Volkskrant, 2 september 2020 'Nederland bereidt zich voor op andere tijden: scholingspot in recordtijd leeg' (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederland-bereidt-zich-voor-op-andere-tijden-scholingspot-in-recordtijd-leeg~be8a20c2/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F)

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Smeulders (GroenLinks), ingezonden 3 september 2020 (vraagnummer 2020Z15482).

Indiener(s)