Ontwikkelingen op het gebied van seksuele gezondheid

2020Z07148

(ingezonden 21 april 2020)

Vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over ontwikkelingen op het gebied van seksuele gezondheid

  1. Heeft u overeenkomstig uw toezegging in uw brief (4 juli 2019) inmiddels onderzocht welke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd in het beoordelingstraject van lesmethoden op het gebied van seksuele gezondheid in het kader van de Gezonde School? [1] Herinnert u zich uw toezegging (18 december 2019) om de Kamer in het voorjaar 2020 over de resultaten van dit onderzoek te informeren? [2]
  2. Kunt u overeenkomstig uw toezegging tijdens het algemeen overleg Zwangerschap en geboorte (18 december 2019) de Kamer informeren over de wijze waarop de middelen worden besteed die dit en komend schooljaar zijn vrijgemaakt voor seksuele en relationele vorming, in het bijzonder ‘hoe de prijsopbouw is en welke kosten en welk deel van de middelen bij scholen terecht komt’? [3] Welk deel van de middelen is vrij besteedbaar voor het inkopen van gastlessen en lespakketten?
  3. Kunt u overeenkomstig uw toezegging tijdens genoemd AO de Kamer informeren over de wijze waarop in de praktijk daadwerkelijk sprake is van een gelijk speelveld voor aanbieders van educatie en voorlichting met betrekking tot seksuele gezondheid?
  4. Is inmiddels al meer duidelijkheid over de staatssteuntoets naar de subsidiering van educatie en voorlichting met betrekking tot seksuele gezondheid? Kunt u conform uw toezegging tijdens het AO de Kamer informeren over de uitkomsten? Heeft de staatssteuntoets ertoe geleid dat er organisaties zijn die in 2020 (deels) niet meer worden gefinancierd vanuit subsidie door het Rijk?
  5. Hoe waarborgt u de continuïteit van de keuzehulpgesprekken voor de langere termijn? Deelt u de mening dat het wenselijk is aanbieders voor een langere periode te contracteren, mede om administratieve lastendruk voor aanbieders en het ministerie te beperken?
  6. Welke maatregelen heeft u genomen om, in het kader van het terugdringen van (herhaalde) abortussen, de samenwerking tussen de abortusklinieken en de keuzehulpaanbieders te verbeteren?
  7. Hoe draagt u zorg voor de beschikbaarheid en financiering van post-abortushulpverlening, om vrouwen die daar behoefte aan hebben te helpen bij de verwerking van hun abortus?

[1] Kamerstukken 32 793, nr. 402

[2] Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2019-2020, nr. 1153. Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Van der Staaij (SGP) over het bericht ‘Lesmethodes seksuele voorlichting onder de loep’

[3] Kamerstukken 32 279, nr. 192. Verslag van een algemeen overleg, gehouden op 18 december 2019, over Zwangerschap en geboorte

Indiener(s)