Het gevolgde en te volgen protocol bij coronarepatriƫringsvluchten uit niet-brandhaarden.

2020Z06639

(ingezonden 14 april 2020)

Vragen van de leden Van Raan en Van Esch (beiden PvdD) aan de ministers van Infrastructuur en Waterstaat, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Buitenlandse Zaken over het gevolgde en te volgen protocol bij coronarepatriëringsvluchten uit niet-brandhaarden.

  1. Kunt u bevestigen dat de beelden die te zien zijn via Schipholwatch.nl, vlucht KL812 betreffen, op weg van Kuala Lumpur naar Schiphol en dat deze vlucht daar op 11 april om 7.00 uur verwacht werd? 1) Zo nee, hoe zit het dan?
  1. Kunt u aangeven hoeveel passagiers en bemanning aan boord van het betreffende vliegtuig waren en op welke wijze RIVM-maatregelen met betrekking tot ‘voldoende bescherming bieden aan cabinepersoneel’ zijn toegepast? 2)
  1. Deelt u de mening dat een langdurig verblijf in de beperkte ruimte die een vliegtuig biedt, met een groter aantal passagiers dan de RIVM-normen normaal toestaan een reëel besmettingsgevaar oplevert voor de passagiers, de bemanningsleden, personeel dat werkzaam is op Schiphol en de volksgezondheid? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke nieuwe maatregelen overweegt u dan?
  1. Overweegt u (andere) quarantainemaatregelen of -voorschriften voor coronarepatriëringsvluchten uit niet-brandhaarden? Zo ja, hoe gaan deze eruitzien?
  1. Hoe verhoudt het protocol van de repatriëringsvluchten zich met het protocol dat gebruikt wordt voor de vluchten van arbeidsmigranten, met name op het gebied van handhaving van de 1,5 meterregel? 3)

1) Twitteraccount SchipholWatch, 10 april 2020 (https://twitter.com/SchipholWatch/status/1248643877503991810?s=20)

2) Website rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/reizen-van-en-naar-het-buitenland)

3) Website Eindhovens Dagblad, 4 april 2020 (https://www.ed.nl/eindhoven/volle-vliegtuigen-op-asperge-airport-eindhoven-luchthaven-worstelt-met-die-1-5-meter~a5c32513/?referrer=https://www.google.com/)

Indiener(s)
Tweedemonitor