Antwoord op vragen van de leden Van den Berge en Renkema over maatregelen tegen het Coronavirus in mbo-instellingen

Hierbij bied ik u de beantwoording aan van de vragen van de leden Van den Berge en Renkema (beiden GroenLinks) over maatregelen tegen het Coronavirus in mbo-instellingen (kenmerk 2020Z05142).

 

 

 

Mede namens de minister voor Medische Zorg en Sport,

 

 

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

 

 

 

Ingrid van Engelshoven

 

 

Kenmerk 2020Z05142 (ingezonden 16 maart 2020)

Vragen van de leden Van den Berge en Renkema (beiden GroenLinks) aan de Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Medische Zorg over maatregelen tegen het Coronavirus in mbo-instellingen.

1
Kunt u toelichten waarom de regering er niet voor gekozen heeft mbo-instellingen te adviseren alle niet strikt noodzakelijke activiteiten op afstand aan te bieden of af te gelasten?

2

Bent u ervan op de hoogte dat de minister-president in het debat gisteravond (12 maart) aangaf dat het sluiten van scholen grote maatschappelijke gevolgen zou hebben, omdat de ouders van kinderen dan ook thuis zouden blijven? Bent u het met de fractie van GroenLinks eens dat mbo-studenten oud genoeg zijn om alleen thuis te blijven? Zo ja, waarom is er dan toch niet voor gekozen mbo-instellingen te adviseren het zekere voor het onzekere te nemen?

3
Is in de besluitvorming over maatregelen in het mbo meegewogen dat veel mbo-studenten werken als stagiair (BOL) of medewerker (BBL) in zorginstellingen?

4
Is advies van deskundigen ingewonnen over de vraag of het met het oog op het indammen van de verspreiding van het virus, verstandig is dat mbo-studenten die in de zorg werken, daarnaast ook nog lessen volgen in gebouwen waar duizenden studenten tegelijkertijd kunnen verblijven? Zo nee, wil u dit alsnog op zo kort mogelijke termijn doen? Zo ja, wat was het advies?

5
Krijgt u net als ons bezorgde vragen en reacties binnen van studenten en docenten in het mbo? Begrijpt u dat zij zich afvragen waarom activiteiten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs wel op een laag pitje zijn gezet, maar in het mbo niet? Begrijpt u hun zorgen en wat is uw antwoord op deze vraag?

Antwoorden op vragen 1 tot en met 5:

De ontwikkelingen met betrekking tot het nieuwe coronavirus volgen elkaar in hoog tempo op. Het kabinet heeft daarom op 15 maart jl. in een ministeriële commissie crisisbeheersing (MCCB) besloten tot aanvullende maatregelen. Deze aanvullende maatregelen worden toegelicht in de Kamerbrief van 15 maart jl. Tot en met maandag 6 april wordt er geen les gegeven op locatie in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van onderwijs op afstand.

6
Klopt het dat mbo-studenten studievertraging op zouden kunnen lopen doordat ze niet meer naar hun leer-werkbedrijven toe kunnen gaan of omdat culturele activiteiten die meetellen voor de examinering, zoals bezoeken aan culturele instellingen, worden afgelast? Hoe wordt hiermee omgegaan? Kan de Minister van OCW garanderen dat studenten geen financiële gevolgen zullen ondervinden van eventuele studievertraging als gevolg van het Coronavirus?

Culturele activiteiten en een groot aantal leerbedrijven zullen de aankomende weken gesloten zijn vanwege de maatregelen die het kabinet op 15 maart jl. heeft afgekondigd. Mbo-scholen zijn gevraagd het onderwijs zoveel mogelijk via afstandsonderwijs aan te bieden en daarbij prioriteit te geven aan studenten die dit studiejaar hun diploma verwachten te behalen. Dit om eventuele vertraging zoveel als mogelijk te beperken. Momenteel inventariseert het kabinet de verdere gevolgen van COVID-19, waaronder de gevolgen voor individuele studenten.

7
Zou u deze vragen zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk voor dinsdag 17 maart 12 uur kunnen beantwoorden?

Ja.

Indiener(s)