Tweedemonitor / Kamervraag / Het racisme tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – ExcelsiorHet racisme tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z22999

2019Z22999

(ingezonden 22 november 2019)

Vragen van de leden Diertens en Paternotte (beiden D66) aan de minister-president en de minister voor Medische Zorg over het racisme tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior.

 

 1. Wat was uw reactie op de uitlatingen richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior op 17 november 2019?
 2. Bent u op de hoogte van de reactie die FC Den Bosch in eerste instantie heeft gegeven op de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd? Wat vindt u van deze initiële reactie van FC Den Bosch als gevolg van de gebeurtenissen?
   
 3. Bent u het eens met de stelling dat dat buiten deze gebeurtenissen, racisme, discriminatie en homofobie bredere problemen zijn binnen de sport? 1)
   
 4. Heeft u cijfers over wat de omvang is van racisme, discriminatie, antisemitisme en homofobie binnen de sport?
   
 5. Wat heeft u op het moment als beleid om racisme, discriminatie, antisemitisme en homofobie te voorkomen en tegen te gaan in de sport?
   
 6. Wat is het doel van uw torentjesoverleg met betrekking tot racisme in de sport met verschillende partijen, waaronder Ahmad Mendes Moreira, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de bondscoach en de aanvoerder van het Nederlands Elftal, Virgil van Dijk? 2) Wanneer zal dit torentjesoverleg plaatsvinden? Wat verwacht u als consequenties voor uw beleid met betrekking tot racisme en discriminatie? Kunt u de Kamer hierover informeren?
   
 7. Bent u bekend met voorbeelden uit andere landen van oplossingen tegen racisme binnen de sport? Bent u bijvoorbeeld bekend met een app waarmee racisme kan worden gemeld door supporters in Engeland en wat vindt u hiervan? 3)
 8. Bent u op de hoogte van het artikel “Moreira doet geen aangifte en wacht onderzoek KNVB naar racisme af”? 4)
 9. Heeft de KNVB volgens u voldoende strafmogelijkheden? Klopt het dat FC Den Bosch de mogelijkheid heeft om een levenslang stadionverbod op te leggen aan de supporters die zich hebben misdragen? 5)
 10. Klopt het dat er tijdens de sinterklaasintocht in 's-Hertogenbosch, FC Den Bosch-supporters zich al hebben misdragen? 6) Zijn er toen maatregelen genomen tegen deze supporters?
 11. Daar waar u heeft aangegeven dat de KNVB meer moet doen tegen racisme en u heeft voorgesteld dat zij eventueel punten in mindering zouden kunnen nemen bij clubs waar dit gebeurt, vind u dit proportionele maatregelen om racisme te bestrijden? 7)
 12. Deelt u de mening van de vragenstellers dat u een leidende rol kunt spelen in het uitspreken tegen weerzinwekkend racisme en het bij elkaar brengen van partijen die naar middelen zoeken om racisme uit te roeien?
 13. Kunt u deze vragen één voor één beantwoorden?

 

 

1) Nos.nl, 18 november 2019, (https://nos.nl/artikel/2311045-racisme-in-voetbal-gaat-veel-verder-dan-geschreeuw-op-tribune.html)

2) EenVandaag, 18 november 2019, (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/minister-bruins-sport-wil-met-voetbalclubs-om-tafel-om-racisme-in-stadions/)

3) Nieuwsuur, 18 november 2019, (https://nos.nl/nieuwsuur/video/2311054-wat-kun-je-doen-tegen-racisme-in-het-voetbal.html)

4) Nos.nl, 18 november 2019, (https://nos.nl/artikel/2310945-moreira-doet-geen-aangifte-en-wacht-onderzoek-knvb-naar-racisme-af.html)

5) Nu.nl, 18 november 2019, (https://www.nu.nl/voetbal/6011831/fc-den-bosch-voorzitter-wil-levenslang-stadionverbod-voor-racistische-fans.html)

6) AD, 17 november 2019, (https://www.ad.nl/binnenland/rookbommen-gegooid-bij-intocht-sint-in-den-bosch-schaam-je-kapot~a18505f2/)

7) AD, 18 november 2019, https://www.ad.nl/binnenland/grapperhaus-meteen-twee-of-drie-punten-aftrek-bij-racisme~a3b13838/


Gerelateerd

Het racisme tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch – Excelsior

Het bericht ‘Veteranen Ouwestomp voelen zich besodemieterd, stadscamping Den Bosch komt erg dichtbij’

De impact van racisme op de gezondheid.

Het bericht ‘Politiechef die racisme aankaartte weggestuurd’

Racistische uiting bij de Universiteit Leiden

De vergoedingen van de inrichting van de privévertrekken van paleis Huis ten Bosch

Een bericht van Hogeschool InHolland op Facebook

Het bericht het noodlijdende HAS in Den Bosch onder financieel toezicht staat

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl