Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht dat Iran nieuwe centrifuges gaat ontwikkelen om uranium te verrijkenHet bericht dat Iran nieuwe centrifuges gaat ontwikkelen om uranium te verrijken

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z16621

2019Z16621


Vragen van het lid Koopmans (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Iran nieuwe centrifuges gaat ontwikkelen om uranium te verrijken. (ingezonden 6 september 2019)

1)
Bent u bekend met het bericht ‘Iran gaat nieuwe centrifuges ontwikkelen om uranium te verrijken’? 1)

2)
Heeft het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) inmiddels gereageerd op deze berichtgeving? Zo ja; welke conclusies trekken zij uit de berichtgeving en kunt u zich vinden in de conclusies van het IAEA?

3)
Bent u ook bekend met het bericht ‘France Dangles $15 Billion Bailout for Iran in Effort to Save Nuclear Deal’? 2)

4)
Hoe apprecieert u deze stap van president Macron om Iran te compenseren teneinde de nucleaire deal te redden? Hoe kan Nederland helpen te voorkomen dat de EU door Iran tegen de Verenigde Staten wordt uitgespeeld, gezien het belang van de nucleaire deal voor onze veiligheid en in het licht van toenemende Amerikaanse sancties?

5)
Hoe wordt voorkomen dat compensatie en de Europese inzet omtrent het Joint Comprehensive Plan of Action bijdraagt aan het financieren van terreur door Iran?

6)
Bent u van mening dat bepaalde door de Verenigde Staten opgevoerde acties wel degelijk zijn te rechtvaardigen, bijvoorbeeld de acties tegen entiteiten onder aanvoering van de revolutionaire garde? 3) Zo ja, bent u van mening dat de EU de VS zou moeten steunen in deze acties? Zo nee, waarom niet?

1) https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/04/iran-gaat-nieuwe-centrifuges-ontwikkelen-om-uranium-te-verrijken-a3972292
2) https://www.nytimes.com/2019/09/02/world/middleeast/iran-france-nuclear-deal.html
3) https://www.politico.com/story/2019/09/04/us-iran-military-reward-program-1480620


Gerelateerd

Het bericht dat Iran nieuwe centrifuges gaat ontwikkelen om uranium te verrijken

Nederlandse betrokkenheid bij een cyberaanval tegen Iran

De gevolgen van recente ontwikkelingen in de verhouding tussen Nederland en Iran voor het Nederlandse asielbeleid ten aanzien van Iran

De lancering van een militaire satelliet door Iran

De op Saoedi-Arabië afgevuurde raketten ‘Made in Iran’

Maatregelen tegen Amerikaanse sancties tegen Iran

Het feit dat Nederlandse luchtvaartmaatschappijen tot 8 januari over Irak en Iran bleven vliegen en over de opvolging van aanbevelingen in het OVV-rapport over veilig vliegen over conflict gebieden

De inbeslagname van een vrachtschip door zowel Groot-Brittannië als Iran

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl