Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht ‘VN-rapport: Bewijs dat Saoedische kroonprins achter moord Khashoggi zit’Het bericht ‘VN-rapport: Bewijs dat Saoedische kroonprins achter moord Khashoggi zit’

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z12805

2019Z12805


Vragen van het lid Ploumen (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht ‘VN-rapport: Bewijs dat Saoedische kroonprins achter moord Khashoggi zit’ (ingezonden 20 juni 2019)

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘VN-rapport: Bewijs dat Saoedische kroonprins achter moord Khashoggi zit’ van 19 juni 2019? 1)
  2. Wat is uw reactie op dit VN-rapport, waarin staat dat de betrokkenheid van kroonprins Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië bij de moord op journalist Jamal Khashoggi officieel nog moet worden onderzocht, maar dat er "geloofwaardig bewijs" is dat Bin Salman schuld heeft aan de moord?
  3. Heeft u of gaat u contact opnemen met speciaal VN-rapporteur Agnes Callamard die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar wat er is gebeurd met Khashoggi? Zo ja, wat heeft dit opgeleverd? En zo nee, waarom niet?
  4. Deelt u de mening dat op basis van het onderzoek van de speciaal VN-rapporteur de dood van de journalist een "internationale misdaad is"? Zo ja, wat zijn de gevolgen? Zo nee, waarom niet?
  5. Op welke termijn gaat u contact opnemen met uw Europese ambtsgenoten om de oproep van de VN tot meer sancties tegen Saoedi-Arabië en de kroonprins in het bijzonder te bespreken?
  6. Gaat u de oproep van de VN tot het instellen van meer sancties tegen Saoedi-Arabië en de kroonprins in het bijzonder met andere internationale collega’s bespreken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn en in welk multilateraal verband gaat u dit doen?
  7. Wat is of zijn in uw visie de mogelijke vervolgstap(-pen), nu in het rapport staat dat het onderzoek van de Saoedi's en de Turken naar de moord op Khashoggi niet onbevooroordeeld en niet grondig is verricht?

1) https://www.nu.nl/buitenland/5943336/vn-rapport-bewijs-dat-saoedische-kroonprins-achter-moord-khashoggi-zit.html

2) https://www.washingtonpost.com/world/national-security/un-investigator-calls-for-probing-saudi-officials-in-khashoggi-killing/2019/06/19/cf5ee594-91f3-11e9-aadb-74e6b2b46f6a_story.html?noredirect=on&utm_term=.4f936d769953&wpisrc=al_news__alert-world--alert-national&wpmk=1


Gerelateerd

Het bericht ‘VN-rapport: Bewijs dat Saoedische kroonprins achter moord Khashoggi zit’

Het bericht ‘Jaar na dood Khashoggi: zaken doen met de kroonprins kan weer’

Het Rapport van de Special Rapporteur on extrajudicial, summary or arbitrary executions: Investigation into the unlawful death of Mr. Jamal Khashoggi

Het bericht ’Khashoggi vermoord op last koningshuis’

Het bericht ‘It Wasn’t Just Khashoggi: A Saudi Prince’s Brutal Drive to Crush Dissent’

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

De ecologische ramp achter biomassa die uit Estland komt

De aangifte tegen het brein achter de moord op Meesters

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl