Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht dat Brunei extreme straffen invoert, onder meer de doodstraf voor homoseksuele handelingenHet bericht dat Brunei extreme straffen invoert, onder meer de doodstraf voor homoseksuele handelingen

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z06852

2019Z06852

Vragen van de leden Özütok, Van Ojik en Diks (allen GroenLinks) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat Brunei extreme straffen invoert, onder meer de doodstraf voor homoseksuele handelingen.(ingezonden 5 april 2019)

1

Bent u bekend met het feit dat Brunei extreme straffen heeft ingevoerd, waaronder de doodstraf voor homoseksuele handelingen, ondanks onder andere een oproep van de Verenigde Naties dit niet te doen? 1)

2

Deelt u de mening dat het absoluut verwerpelijk is dat Brunei deze extreme straffen invoert, en zeker de doodstraf voor homoseksuele handelingen?

3

Heeft u kennisgenomen van de oproep van LHBTI-belangenorganisatie COC aan de regering om meer actie te ondernemen Brunei zover te krijgen om de wetgeving niet in voeren, dan wel terug te draaien?

4

Bent u bereid om, net als Duitsland, de ambassadeur van Brunei voor Nederland (gezeteld in Brussel) te ontbieden en het bezwaar tegen de straffen uit te spreken? Zo ja, bent u bereid dit voor 1 mei 2019 te doen en hierover te rapporteren aan de Kamer?

5

Bent u bereid per direct de huidige wapenhandel met Brunei, in 2017 voor 1,26 miljoen euro voor componenten voor wapens en munitie en componenten voor 'overige militaire goederen’ (ten opzichte van slechts 0,10 miljoen euro in 2016), stop te zetten? Zo ja, bent u bereid om hierover voor 1 mei 2019 te rapporteren aan de Kamer?

6

Ziet u andere mogelijkheden om uiting en opvolging te geven aan de afkeuring van Nederland over de invoering van de extreme straffen?

1) https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4663621/brunei-sharia-wet-islam-steniging-seks-homo


Gerelateerd

Het bericht dat Brunei extreme straffen invoert, onder meer de doodstraf voor homoseksuele handelingen

Doodstraf voor homo’s in Brunei

Het bericht dat in Brunei nieuwe shariawetten zijn ingevoerd

Het artikel ‘Hogere straffen voor geweld, lagere straffen voor drugs’

Het bericht ‘ProRail: spoor niet berekend op hevige regenbuien en extreme hitte’

De berichten dat tegen vijf Soedische mensenrechtenactivistes de doodstraf is geëist

Het bericht ‘Oeganda komt opnieuw met wet voor doodstraf homoseksualiteit’

De door Egypte geëiste doodstraf tegen fotojournalist Shawkan

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl