Tweedemonitor / Kamervraag / Een onderzoek van FNV naar onveiligheid en geweld in asielzoekerscentraEen onderzoek van FNV naar onveiligheid en geweld in asielzoekerscentra

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z03979

2019Z03979

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over een onderzoek van FNV naar onveiligheid en geweld in asielzoekerscentra(ingezonden 1 maart 2019)

1

Kent u het onderzoek van FNV over '60 meldingen van vergaande agressie tegen medewerkers van asielzoekerscentra'? 1) Wat is uw oordeel daarover.

2

Deelt u de mening dat geweld en agressie tegen overheidspersoneel onaanvaardbaar zijn en dat u dus alles moet doen om dit te voorkomen?

3

Klopt het dat de situatie is verslechterd omdat het aantal asielzoekers uit veilige landen is toegenomen? Wanneer gaat u de motie-Jasper van Dijk om harder in te zetten op terugkeer van het aantal veiligelanders uitvoeren? 2)

4

Kunt u reageren op de aanbevelingen van de FNV, waaronder meer vast personeel, meer bevoegdheden en het waarborgen van een veilige werkomgeving bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)?

5

Deelt u de mening dat de veiligheid van het personeel boven alles gaat en dat het personeel daarom altijd zijn mening moet kunnen geven over de omstandigheden op de werkplek? Zo ja, wat onderneemt u tegen de angstcultuur onder het personeel bij het COA?

6

Wat vindt u van de suggestie van de COA-directeur in Nieuwsuur om een nieuw soort asielzoekerscentrum in te richten, waarin overlastgevende asielzoekers kunnen worden geplaatst? Bent u bereid hierover in gesprek te gaan? 3)

7

Bent u bereid een actieplan te maken met maatregelen die een einde maken aan geweld en agressie, zodat het personeel van COA in veiligheid zijn werk kan doen?

1) https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2019/02/fnv-roept-coa-op-snel-te-handelen-voor-veilige-wer

2) Kamerstuk 19637-2327.

3) Nieuwsuur, 26 februari 2019


Gerelateerd

Een onderzoek van FNV naar onveiligheid en geweld in asielzoekerscentra

Onveiligheid in asielzoekerscentra

De berichten dat de meeste bedrijven in de vleessector de RIVM-richtlijnen niet naleven

De brandbrief van de FNV over de ambulancezorg

Herindelingen in het algemeen en de herindeling Groningen, Haren, Ten Boer in het bijzonder.

Het bericht 'Bom onder poldermodel leggen was geen vooropgezet plan’ en ‘FNV vreest tweede ‘Jumbo-debacle’ bij marktleider Albert Heijn.’, en ‘Meer cao’s zonder handtekening FNV?

De berichten ‘FNV daagt onlinebezorger Picnic voor de rechter’ en ‘Picnic bijt van zich af in conflict met FNV’

De effecten van de coronamaatregelen op geweld achter de voordeur

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl