Het bericht ‘Ministerie erkent blunder met energierekening: Tweede Kamer boos’

2019Z03367

Vragen van de leden Yesilgoz-Zegerius (VVD), Sienot (D66), Dik-Faber (ChristenUnie) en Agnes Mulder (CDA) aan de Minister en Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat en de Minister van Financiën over het bericht ‘Ministerie erkent blunder met energierekening: Tweede Kamer boos’ (ingezonden 20 februari 2019)

1

Bent u bekend met het bericht ‘Ministerie erkent blunder met energierekening: Tweede Kamer boos’? 1)

2

Kunt u toelichten wat er is misgegaan?

3

Kunt u aangeven welke raming er op welk moment gebruikt werd en waarom?

4

Waarom hanteert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een ander gemiddeld energiegebruik dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)? Wat ligt hier ten grondslag aan?

5

Ging het PBL uit van constant energieverbruik over de jaren heen? Zo ja, ging hij uit van een stijging of daling en heeft deze trend zich gematerialiseerd? Zo nee, waarom niet?

6

In hoeverre heeft deze misrekening ook gevolgen voor de doorrekening van het Klimaatakkoord? Bent u bereid om in gesprek te gaan met de onafhankelijke rekenmeesters van de overheid om te zorgen dat bij de doorberekeningen van het Klimaatakkoord wordt gewerkt met een goed beeld van de betaalbaarheid van de energierekening?

7

Kunt u aangeven wat de geraamde stijging van de energierekening was ten tijde van het vaststellen van de begroting voor 2019?

8

Wat is de precieze geraamde stijging nu? Wat verklaart het verschil?

9

Welk deel van de stijging van de energierekening is te wijten aan maatregelen van dit kabinet (zoals de maatregelen in het Belastingplan 2019) en welk deel is te wijten aan marktontwikkelingen en andere maatregelen?

10

Klopt het dat naast de belastingen ook de prijzen van energie en leveringskosten van energie hoger uitvallen? Zo ja, wat is de verklaring voor deze stijging?

11

Hield het kabinet rekening met een stijging van de energieprijzen die energieleveranciers rekenen? Zo ja, in welke mate is dit meegenomen in de berekening die het kabinet heeft gemaakt omtrent de stijgende energierekening? Zo nee, waarom niet?

12

Welke delen van de stijging van de energierekening waren eerder niet te voorzien? Waarom niet?

13

Wordt de prijsstijging meegenomen in de raming van het CPB van 2019?

14

Hoe komt het dat er gedateerde ramingen van het PBL werden gebruikt? In hoeverre waren deze ramingen van het PBL überhaupt betrouwbaar en valide?

15

Is het gesprek met het PBL aangegaan over de gedateerde ramingen? Is aangedrongen op nieuwere ramingen en het belang daarvan?

16

Wat is het effect op de maatregelen in het Belastingplan 2019? Waarop is de terugsluis van de

publieke maatregelen in de inkomstenbelasting gebaseerd?

17

Is er duidelijkheid over de effecten van deze hoger dan voorziene stijging op de koopkracht?

18

Wanneer komen er nieuwe berekeningen over de energierekening? Hoe wordt ervoor gezorgd dat er bij de nieuwe berekeningen wordt uitgegaan van de juiste cijfers?



1) https://www.ad.nl/politiek/ministerie-erkent-blunder-met-energierekening-tweede-kamer-boos~a26dae96/