Tweedemonitor / Kamervraag / De berichten ‘Nederland gaat gewetensvol om met roofkunst’ en Twijfel over teruggave is verwerpelijk’De berichten ‘Nederland gaat gewetensvol om met roofkunst’ en Twijfel over teruggave is verwerpelijk’

Keywords:
Zaaknummer: 2019Z01412

2019Z01412

Vragen van de leden Yesilgöz-Zegerius en Aartsen (beiden VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de berichten ‘Nederland gaat gewetensvol om met roofkunst’ en Twijfel over teruggave is verwerpelijk’. (ingezonden 28 januari 2019)

1

Bent u bekend met het artikel ’Nederland gaat gewetensvol om met roofkunst’ 1) en het opiniestuk van Frits Barend ‘Twijfel over teruggave roofkunst is verwerpelijk’? 2)

2

Wat vindt u van het feit dat de Restitutiecommissie afweegt in hoeverre een mogelijk geroofd stuk van emotioneel belang is voor de erven en in welke mate het museum belangstelling voor het betwiste stuk heeft?

3

Hoe verhoudt deze belangenafweging zich tot de zogenoemde 'Washington principles'? In hoeverre wijkt het Nederlandse beleid rondom roofkunst af van de internationale standaard?

4

Deelt u de mening dat de belangen van de slachtoffers van het naziregime voorop moeten staan?

5

In hoeverre verkleint een dergelijke belangenafweging de kans om geroofde kunst terug te geven aan de rechtmatige eigenaren?

1) https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/18/nederland-gaat-gewetensvol-om-met-roofkunst-a3089309
2) https://www.parool.nl/opinie/


Gerelateerd

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl