Antwoord op vragen van de leden Van Wijngaarden en Tellegen over het bericht ‘Toetsingscommissies euthanasie gaan meer naar de context kijken’

 
 

In antwoord op uw brief van 17 september 2019 deel ik u, mede namens de minister voor Rechtsbescherming en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mee dat de schriftelijke vragen van de leden Van Wijngaarden en Tellegen (beiden VVD) inzake het bericht ‘Toetsingscommissies euthanasie gaan meer naar de context kijken’ worden beantwoord zoals aangegeven in de bijlage bij deze brief.

 

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Ferd Grapperhaus

     

Antwoorden Kamervragen van de leden Van Wijngaarden en Tellegen (beiden VVD) aan de ministers voor Rechtsbescherming en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht ‘Toetsingscommissies euthanasie gaan meer naar de context kijken’. (ingezonden 17 september 2019, nr. 2019Z17340)

Vraag 1

Kent u het bericht ‘Toetsingscommissies euthanasie gaan meer naar de context kijken’? 1)

Antwoord op vraag 1

Ja, ik ben bekend met dit bericht.

Vraag 2
Wat vindt u van de suggestie van de heer Kohnstamm om, wanneer er nieuwe rechtsvragen spelen, vragen rondom de euthanasiewet rechtstreeks aan de Hoge Raad voor te leggen?

Antwoord op vraag 2

Een van de aanbevelingen uit de evaluatie van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (hierna: Wtl) uit 2017 behelst het nader onderzoek doen naar de mogelijkheid om tegen oordelen van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (hierna: RTE) cassatie in het belang der wet bij de Hoge Raad mogelijk te maken.
De mogelijkheid om tegen oordelen van de RTE cassatie in het belang der wet in te stellen zou vragen om een wetswijziging, namelijk aanpassing van artikel 78 van de Wet op de rechterlijke organisatie. In dit artikel is geregeld dat door de procureur-generaal bij de Hoge Raad cassatie in het belang der wet kan worden ingesteld tegen (kort gezegd) handelingen en uitspraken van rechterlijke colleges alsmede tegen uitspraken van de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming.
In het voorstel van de heer Kohnstamm zou het niet meer nodig zijn om een handeling of uitspraak van een rechterlijk college af te wachten, maar zou de RTE rechtstreeks de procureur-generaal bij de Hoge Raad kunnen verzoeken om ten aanzien van een onderliggende rechtsvraag cassatie in het belang der wet in te stellen bij de Hoge Raad.

Aan uw Kamer is toegezegd dat dit voorstel wordt onderzocht.[1] Dit onderzoek bevindt zich op dit moment in aan afrondende fase en ik zal uw Kamer dit najaar hierover inhoudelijk informeren.

Vraag 3

Bent u het er mee eens dat er gekeken moet worden naar manieren om artsen beter te beschermen tegen een voor hen en hun omgeving belastend strafproces indien dat als primair doel heeft om meer helderheid over de reikwijdte en interpretatie van de euthanasiewetgeving te verkrijgen? Is er een manier waarop het tuchtrecht hier uitkomst biedt?

Antwoord op vraag 3

Ja, deze mogelijkheid laat ik momenteel onderzoeken. Ik verwijs daarbij naar mijn antwoord op vraag 2.

Vraag 4

Bent u bereid om in gesprek te gaan met de heer Kohnstamm en andere experts over het genoemde alternatief en eventueel onderzoek te doen naar deze en andere alternatieven om ervoor te zorgen dat artsen beter beschermd worden tegen zware en langdurige strafprocessen en de samenleving op eenvoudiger wijze antwoorden te bieden over rechtsvragen die leven over de juiste interpretatie van de euthanasiewetgeving?

Antwoord op vraag 4
De gesprekken met de heer Kohnstamm en een aantal andere betrokken partijen in het kader van het in het antwoord op vraag 2 genoemde onderzoek, hebben reeds plaatsgevonden.

1) NOS, 11 september 2019, https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2301322-toetsingscommissies-euthanasie-gaan-meer-naar-de-context-kijken.html

[1] Kamerbrief nota medische ethiek, 6 juli 2018, p. 26.