Antwoord op vragen van het lid Ploumen over de reden van de vertraging bij de evaluatie van het Transparantieregister Zorg

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Ploumen (PvdA) over de reden van de vertraging bij de evaluatie van het Transparantieregister Zorg (2019Z19192).

Hoogachtend,

de minister voor Medische Zorg

en Sport,

Bruno Bruins


Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Ploumen (PvdA) over de reden van de vertraging bij de evaluatie van het Transparantieregister Zorg (2019Z19192).

1.

Waarom is de evaluatie van het Transparantieregister Zorg nog niet naar de Kamer gezonden, terwijl u die heeft toegezegd voor “in de zomer van 2019”?

2.

Heeft u de Kamer op de hoogte gesteld van de vertraging? Zo nee, waarom niet?

3.

In welk stadium bevindt het evaluatie-onderzoek zich nu?

8.

Wat moet er nu nog precies gebeuren, wat is de planning en wanneer wordt de definitieve evaluatie verwacht?

9.

Kunt u toezeggen dat de evaluatie vóór de begrotingsbehandeling VWS aan de Kamer kan worden gezonden? Zo nee waarom niet en waarom kan een en ander niet bespoedigd worden?

Antwoord op vragen 1, 2, 3, 8 en 9

De evaluatie van het Transparantieregister Zorg loopt op dit moment nog en wordt door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uitgevoerd. De evaluatie neemt helaas meer tijd in beslag dan gepland was. Dit is de reden waarom ik de resultaten van de evaluatie nog niet naar de Tweede Kamer heb gezonden.

In antwoord op eerdere Kamervragen (antwoord op vraag 16 en 17) die het lid Ploumen (PvdA) heeft gesteld over mogelijke beïnvloeding bij het opstellen van richtlijnen (Tweede Kamer, vergaderjaar 2018 - 2019, Aanhangsel Handelingen nr. 2939) heb ik de Tweede Kamer laten weten dat ik de resultaten in het najaar verwacht. Helaas duurt de vertraging nog wat langer. Het evaluatieonderzoek bevindt zich nog niet in een afrondende fase; de analyse van de data – met name uit de sector van de medische hulpmiddelen - en het schrijven van het rapport zijn nog gaande. Gezien deze fase waarin het evaluatieonderzoek zich nu bevindt, kan ik helaas niet toezeggen dat ik de resultaten voor de begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS naar de Tweede Kamer kan zenden. Ik hoop en verwacht dit wel voor het kerstreces te kunnen doen.


4.

Hoe luidt de onderzoeksvraag en hoe luiden de deelvragen?

5.

Kunt u tenminste de onderzoeksopzet naar de Kamer zenden? Zo nee, waarom niet?

6.

Welke stappen zijn tot nu toe gezet?

7.

Welke respons is tot nu toe ontvangen? Van wie?

Antwoorden op vragen 4, 5, 6 en 7.

De onderdelen waarop de evaluatie van het Transparantieregister Zorg gericht moet zijn, zijn bij amendement in de wet opgenomen (Wet BIG).

De evaluatie dient zich te richten op de doeltreffendheid en (bedoelde en onbedoelde) effecten van het Transparantieregister Zorg.

De onderzoeksvragen en de deelvragen van de eerste evaluatie luiden voor de geneesmiddelensector als volgt:

1. Is het Transparantieregister Zorg doeltreffend? Onder ‘doeltreffendheid’ wordt – in ieder geval – verstaan:

a. of de wijze waarop het Transparantieregister Zorg (op basis van zelfregulering) is opgezet voldoende effectief is dat de informatie in het register volledig, actueel en juist kan zijn. De eerste evaluatie moet antwoord geven op de vraag of het Transparantieregister Zorg doeltreffend is en – indien nodig - wat er moet gebeuren om de doeltreffendheid te vergroten.

b. of de wijze waarop het Transparantieregister Zorg kan worden geraadpleegd voldoende effectief is (gebruiksvriendelijkheid en toegankelijk).

2. Wat zijn de bedoelde en onbedoelde effecten van het Transparantieregister Zorg:

a. op de farmaceutische bedrijven die de financiële relaties moeten registreren?

b. op zorgprofessionals (voornamelijk artsen) die in het register zijn opgenomen?

c. op zorginstellingen die in het register zijn opgenomen?

d. op patiëntenorganisaties die in het register zijn opgenomen?

e. op het publiek die het register willen raadplegen?

3. In de eerste evaluatie wordt een format (onderzoeksvragen en/of methode) opgesteld voor de volgende evaluatie, waarin naast de geneesmiddelensector ook de sector van de medische hulpmiddelen en mogelijk de diergeneesmiddelensector wordt meegenomen.

De gehele sector medische hulpmiddelen deed pas in 2018 voor het eerst opgave in het Transparantieregister Zorg. De onderzoeksvragen voor de medische hulpmiddelensector zijn dan ook gericht op de eerste ervaringen van de sector medische hulpmiddelen met het register en met het wettelijk verbod op gunstbetoon, dat sinds 1 januari 2018 voor deze sector geldt.

De onderzoeksopzet van het IVM richt zich op deze onderzoeksvragen en bestaat uit interviews, enquêtes, praktijktesten en steekproeven in het Transparantieregister Zorg.

Het IVM houdt de ontvangen reacties bij in het kader van het evaluatieonderzoek.

Uit navraag bij het IVM is gebleken dat alle koepelorganisaties die benaderd zijn voor het evaluatieonderzoek, input hebben geleverd. Gezien de omstandigheid dat het evaluatieonderzoek nu nog gaande is, zijn deze koepelorganisaties nu niet in antwoord op deze vraag vermeld.

Met deze informatie acht ik voldaan te hebben aan uw vragen naar de onderzoeksvragen en onderzoeksopzet.

10.

Bent u bereid deze eenvoudige vragen vóór 16 oktober 2019 te beantwoorden? Zo nee waarom niet?

Antwoord op vraag 10

Met de beantwoording van deze vragen voldoe ik aan uw verzoek om deze vragen te beantwoorden voor 16 oktober 2019.

Indiener(s)