Tweedemonitor / Kamervraag / Antwoord op vragen van de leden Karabulut en Van Ojik over een hongerstaking in TurkijeAntwoord op vragen van de leden Karabulut en Van Ojik over een hongerstaking in Turkije

Keywords:
Zaaknummer: 2019D10633

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Karabulut en Van Ojik over een hongerstaking in Turkije. Deze vragen werden ingezonden op 22 februari 2019 met kenmerk 2019Z03665.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Stef Blok

[Ondertekenaar 2]

[Ondertekenaar 3]

[Ondertekenaar 4]


Antwoorden van de Minister van Buitenlandse zaken op vragen van de leden Karabulut (SP) en Van Ojik (GroenLinks) over een hongerstaking in Turkije

Vraag 1

Bent u bekend met de hongerstaking van parlementslid Leyla Güven, en met haar honderden anderen, in Turkije? 1) Hoe kritiek is haar situatie en die van andere hongerstakers op dit moment?

Antwoord

Ik ben bekend met de hongerstaking van het Turkse parlementslid Güven en begrijp dat zij ten gevolge van haar hongerstaking moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Uit navraag bij personen uit de omgeving van mevrouw Güven blijkt dat haar situatie kritiek is. Nederland beschikt niet over meer precieze informatie omtrent haar situatie of die van de andere hongerstakers.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de eisen van de hongerstakers? Bent u het ermee eens dat daar navolging aan gegeven moet worden door Turkije? Dringt u hierop aan?

Antwoord

De hongerstakers eisen een einde aan het isolement van PKK-leider Abdullah Öcalan die in Turkije een levenslange gevangenisstraf uitzit. Het is niet aan de Nederlandse regering om een oordeel uit te spreken over de eisen van de hongerstakers.

Vraag 3

Kunt u aangeven hoeveel politieke gevangenen op dit moment opgesloten zitten in Turkije?

Antwoord

Het kabinet beschikt niet over betrouwbare cijfers wat betreft het aantal politieke gevangen in Turkije. Met name sinds de couppoging van 2016 heeft een groot aantal arrestaties plaatsgevonden. In niet alle gevallen is duidelijk welke aanklacht hieraan ten grondslag ligt en in veel gevallen is nog geen definitieve uitspraak door de rechter gedaan. Het is daarom moeilijk vast te stellen in hoeveel gevallen het zou (kunnen) gaan om personen die om politieke redenen vastzitten.

Vraag 4

Hoe spant u zich in voor vrijlating van deze politieke gevangenen?

Antwoord

Het kabinet maakt zich grote zorgen over de mensenrechtensituatie en rechtsstaat in Turkije. Nederland stelt deze zorgen regelmatig in duidelijke bewoordingen aan de orde. Daarbij wijst Nederland ook specifiek op de noodzaak van een eerlijke en snelle rechtsgang in lijn met internationale afspraken waaraan Turkije, onder andere als lid van de Raad van Europa, is gehouden.

1) DemirtaÅŸ Sends Letter to European Parliament and PACE, https://bianet.org/english/human-rights/205633-demirtas-sends-letter-to-european-parliament-and-pace , 20 februari 2019.

Antwoord op

Een hongerstaking in Turkije (22 februari 2019)
Reactietijd: 20 dagen

Indiener

Stef Blok (VVD)


Gericht

Sadet Karabulut (SP)

Bram van Ojik (GL)


descriptionAccess ( 7957 )

Publicatiedatum
14 Maart 2019Gerelateerd

Het bericht dat een man in hongerstaking gaat

De hongerstaking van gedetineerde Rif-activisten in Marokko

Een in Turkije gevangengenomen Nederlandse vrouw

Een hongerstaking in Turkije

De agressieve retoriek en manoeuvres van Turkije richting Griekenland en Cyprus

De deportatie van Syrische vluchtelingen door Turkije

Het bericht dat Turkije Syrische rebellen inzet in de strijd in Libië

Het bericht ‘Deportaties in Turkije: ‘Ze hebben hem naar Syrië gestuurd’’

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl