Tweedemonitor / Kamervraag / Antwoord op vragen van het lid Van Gerven over het bericht ‘Undercover in de wereld van het nieuwe roken’Antwoord op vragen van het lid Van Gerven over het bericht ‘Undercover in de wereld van het nieuwe roken’

Keywords:
Zaaknummer: 2019D06769

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het bericht ‘Undercover in de wereld van het nieuwe roken’ (2019Z01616).

Hoogachtend,

de staatssecretaris van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport,

Paul Blokhuis


Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het bericht ‘Undercover in de wereld van het nieuwe roken’. (2019Z01616)

1

Kent u het bericht ‘Undercover in de wereld van het nieuwe roken’? 1) Wat is uw reactie daarop?

1.

Ik ben bekend met het bericht. In mijn brief aan uw Kamer van mei 2018 [1] heb ik gemeld dat ik vind dat de IQOS en soortgelijke apparaten geen normale producten zijn en dat ze niet passen in het tabaksontmoedigingsbeleid. Vanwege de schadelijkheid en de verslavende werking van tabak die wordt verhit, heb ik aangekondigd nadere regels te stellen aan de verhittingsapparaten en benodigde accessoires die gebruikt kunnen worden voor het verhitten van tabak.

2

Wat vindt u ervan dat medewerkers van Philip Morris International afreizen naar tabakswinkels om klanten te leren hoe zij de IQOS moeten gebruiken? Is deze vorm van promotie niet wettelijk verboden?

2.

Het uitleg geven over een (tabaks)product is niet verboden. Daarnaast is reclame of promotie binnen een tabaksspeciaalzaak op dit moment ook toegestaan. Met de in het preventieakkoord aangekondigde uitbreiding van het reclameverbod gaan we hier nadere regels aan stellen. Het reclameverbod wordt per 2021 ook van toepassing in speciaalzaken. Ook gevelreclame wordt dan verboden voor deze speciaalzaken. Reclame blijft wel toegestaan in speciaalzaken die alleen rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen verkopen, alsmede in bestaande kleine zaken waar tenminste 75% van de omzet uit tabaksproducten wordt gehaald.

3

Wanneer gaat u de aangekondigde wijziging van de Tabakswet aan de Kamer sturen die regelt dat er onder andere verplichte gezondheidswaarschuwingen en afschrikwekkende plaatjes op de IQOS-verpakkingen komen te staan?

3.

In het preventieakkoord is een aantal wetswijzigingen aangekondigd op verschillende tabaksonderwerpen. Bij de uitwerking hiervan zullen ook nadere regels worden gesteld aan de verhittingsapparaten en benodigde accessoires die gebruikt kunnen worden voor het verhitten van tabak. Deze voorstellen zullen, gezien de genoemde inwerkingtredingsdata, zo snel als mogelijk in procedure worden gebracht.

1) https://www.tabaknee.nl/nieuws/item/1582-undercover-in-de-wereld-van-het-nieuwe-roken-iqos[1] Tweede Kamer 2017-2018, Kamerstuk 32011, nr. 64.

Antwoord op

Het bericht ‘Undercover in de wereld van het nieuwe roken’ (30 januari 2019)
Reactietijd: 19 dagen

Indiener

Paul Blokhuis (CU)


Gericht

Henk van Gerven (SP)


descriptionAccess ( 7522 )

Publicatiedatum
18 februari 2019Gerelateerd

Het programma Undercover in Nederland inzake de training van politiehonden

De uitzending van Undercover Nederland over de misstanden die plaatsvinden in een legale seksinrichting in Doetinchem.

Het bericht ‘Undercover in de wereld van het nieuwe roken’

Seksueel misbruik door tantramasseurs

Een incassobureau dat zijn klanten uitknijpt

Het onderzoek ‘Undercover bij Wehkamp’

Nederlandse steun en internationale steun aan de Syrische oppositie

De mishandeling van honden, in training bij leden van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV)

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl