De toespraak van Greta Thunberg tijdens de COP24 in Katowice

2018Z24286

Vragen van het lid Van Raan (PvdD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de toespraak van Greta Thunberg tijdens de COP24 in Katowice (ingezonden 19 december 2018)

1

Erkent u dat u medeverantwoordelijkheid draagt voor het Nederlandse klimaatbeleid, aangezien het kabinetsbeleid wordt vastgesteld door de ministerraad?

2

Heeft u de toespraak gehoord die de 15-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg heeft gegeven tijdens de klimaatconferentie in Katowice, Polen? 1)

3

Heeft u gehoord dat ze zei: “Veel mensen zeggen dat Zweden maar een klein land is, en dat het niet uitmaakt wat we doen. Maar ik heb geleerd dat je nooit te klein bent om een verschil te maken. En als slechts een paar kinderen over de hele wereld de krantenkoppen halen, door simpelweg niet naar school te gaan, stel je dan eens voor wat we met zijn allen zouden kunnen bereiken, als we maar zouden willen”? Bestrijdt u deze uitspraken van Thunberg?

4

Heeft u gehoord dat ze zei: “Maar om dat te doen, moeten we helder spreken, ongeacht hoe oncomfortabel dat kan zijn”? Bestrijdt u de stelling van Thunberg dat eerlijke en heldere communicatie geboden is?

5

Heeft u gehoord dat ze zei: “U heeft het alleen maar over groene oneindige economische groei, omdat u bang bent om impopulair te zijn”? Voelt u zich aangesproken door Thunberg op dit punt? Zo nee, heeft u inmiddels uw standpunt over economische groei gewijzigd, en durft u inmiddels te erkennen dat voortdurende economische groei op een (reeds overbelaste) planeet onmogelijk is?

6

Heeft u gehoord dat ze zei: “U praat alleen over stappen vooruit zetten met dezelfde slechte ideeën die ons in deze situatie hebben doen belanden, terwijl het enige verstandige zou zijn om aan de noodrem te trekken”? Voelt u zich aangesproken door Thunberg op dit punt? Zo ja, welke voorstellen mogen de Kamer en jongeren zoals Thunberg nog voor het einde van 2018 van u verwachten om radicaal te breken met het beleid van ‘business as usual’ en de grootste bedreigingen voor het klimaat drastisch aan banden te leggen, zoals door de relaties met Saoedi Arabië af te bouwen, omdat Saoedi-Arabië een van de landen is die rechtstreeks lijkt te handelen tegen het belang van volgende generaties door de energietransitie te frustreren?

7

Heeft u gehoord dat ze zei: “Jullie zijn niet volwassen genoeg om te zeggen waar het op staat. Zelfs die last laten jullie over aan ons, kinderen”? Bestrijdt u deze stelling van Thunberg?

8

Heeft u gehoord dat ze zei: “Maar populair zijn interesseert me niet. Wat mij interesseert, is klimaatrechtvaardigheid en een levende planeet”? Vindt u dat inspirerend? Zou u een voorbeeld kunnen nemen aan Thunberg, denkt u?

9

Heeft u gehoord dat ze zei: “Onze beschaving wordt opgeofferd voor de mogelijkheid voor een zeer klein aantal mensen om door te gaan met het verdienen van een enorme hoeveelheid geld. Onze atmosfeer wordt opgeofferd zodat rijke mensen in landen als de mijne, in luxe kunnen leven. Het is het lijden van velen, die betalen voor de luxe van enkelen”? Bestrijdt u deze uitspraak van Thunberg?

10

Heeft u gehoord dat ze zei: “In het jaar 2078, zal ik mijn 75ste verjaardag vieren. Als ik kinderen heb, zullen zij die dag misschien met mij doorbrengen. Misschien zullen ze mij vragen naar jullie. Misschien zullen ze vragen waarom jullie niets gedaan hebben, toen er nog tijd was om te handelen”? Welke antwoord zou Thunberg haar kinderen kunnen geven wat u betreft?

11

Heeft u gehoord dat ze zei: “U zegt dat u van uw kinderen houdt, boven al het andere. Maar u steelt hun toekomst, voor hun ogen”? Bestrijdt u deze uitspraak van Thunberg?

12

Heeft u gehoord dat ze zei: “Totdat u gaat focussen op wat er moet gebeuren, in plaats van op wat er politiek mogelijk is, is er geen hoop”? Bestrijdt u deze stelling van Thunberg?

13

Heeft u gehoord dat ze zei: “We kunnen een crisis niet oplossen zonder het als een crisis te behandelen”? Bestrijdt u deze logica van Thunberg?

14

Heeft u gehoord dat ze zei: “We moeten de fossiele brandstoffen in de grond laten, en we moeten focussen op billijkheid”? Bestrijdt u deze uitspraak van Thunberg?

15

Heeft u gehoord dat ze zei: “En als oplossingen binnen het bestaande systeem niet te vinden zijn, dan moeten we misschien het systeem zelf veranderen”? Bestrijdt u deze uitspraak van Thunberg?

16

Heeft u gehoord dat ze zei: “We zijn hier niet gekomen om de wereldleiders te smeken of ze zich (om ons) willen bekommeren. Jullie hebben ons in het verleden genegeerd en jullie zullen ons weer negeren”? Wat vindt u ervan dat jongeren als Thunberg tot de conclusie zijn gekomen dat ze niet kunnen rekenen op hun politieke leiders?

17

Heeft u gehoord dat ze zei: “Jullie zijn door je excuses heen, en we zijn door onze tijd heen. We zijn hier gekomen om jullie te laten weten dat verandering eraan komt, of jullie dat nou leuk vinden of niet. De echte macht behoort toe aan het volk”? Bestrijdt u deze uitspraken van Thunberg?

18

Wat gaat u na het horen van de toespraak doen om ervoor te zorgen dat u kinderen zoals Greta Thunberg weer recht in de ogen kunt kijken?

19

Bent bereid om u in de ministerraad sterk te maken voor een Nederlands klimaatbeleid dat niet meegaat in het scenario dat kinderen hun toekomst afpakt?

20

Bent u bereid op uw eigen ministerie alle maatregelen te nemen die de noodzaak van het beperken van de klimaatverandering tot 1,5 graad Celsius vraagt?

21

Bent u bijvoorbeeld bereid over te stappen op een (veel) plantaardiger catering in de bedrijfskantine, bij vergaderlunches en officiële diners, door plantaardig de norm te maken en dierlijk de uitzondering, zoals diverse Nederlandse universiteiten en de gemeente Utrecht al doen?

1) https://youtu.be/HzeekxtyFOYVragen


Tweedemonitor