De afhandeling van oude schades door de NAM

2018Z08852 Vragen van de leden Beckerman (SP), Nijboer (PvdA) en Van Tongeren (GroenLinks) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over de afhandeling van oude schades door de NAM (ingezonden 16 mei 2018).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht ┬źNAM te gehaast en onzorgvuldig bij afhandeling oude schades┬╗?1

Vraag 2
Hoe oordeelt u over de uitspraak van de onafhankelijk raadsman dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de afhandeling van zeker 6.000 schadegevallen onzorgvuldig behandelt, zoals fouten in het aanbod, data die niet kloppen en zelfs hele schadedossiers die worden vergeten? Deelt u de mening dat het ongehoord is dat mensen die al zo lang tegen de NAM voor hun recht vechten op deze wijze worden behandeld?

Vraag 3
Hoe kan het dat gedupeerden die door de rechter in het gelijk zijn gesteld niet verder worden geholpen door de NAM?2 Deelt u de mening dat de NAM in deze situaties zo snel mogelijk tot actie zou moeten overgaan en dit traineren direct moet stoppen?

Vraag 4
Bent u nog steeds van mening dat de afhandeling van alle schades voorspoedig verloopt? Bent u bereid een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de tevredenheid van mensen bij wie oude schades zijn afgehandeld?

Vraag 5
Op welke wijze gaat u ervoor zorgen dat mensen die klachten over de werkwijze van de NAM hebben op goede wijze verder worden geholpen en krijgen waar ze recht op hebben?

Vraag 6
Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat de NAM alle schades op een fatsoenlijke en zorgvuldige wijze afhandelt?

1 https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194075/NAM-te-gehaast-en-onzorgvuldig-bij-afhandeling-oudeschades
2 https://www.rtvnoord.nl/nieuws/194071/Sinds-uitspraak-rechter-wordt-de-zaak-alleen-maargetraineerd-door-de-NAM


Tweedemonitor