Tweedemonitor / Kamervraag / De douane controle EuroStarDe douane controle EuroStar

Keywords:
Zaaknummer: 2018Z06698

2018Z06698
Vragen van de leden Kröger (GroenLinks) en Ziengs (VVD) aan de staatssecretarissen van Infrastructuur en Waterstaat en van Justitie en Veiligheid over de douane controle EuroStar. (ingezonden 11 april 2018)

1
Waarom is, met de aanvraag voor een directe dienst naar Londen, niet direct begonnen met het voorbereiden van de nodige verdragen en overeenkomsten die een grenscontrole op Nederlandse stations mogelijk maakt?

2
Welke mogelijkheden zijn er voor Nederland om, net als destijds België, eenvoudige en snelle bilaterale afspraken te maken met het Verenigd Koninkrijk (VK), vooruitlopend op een definitieve overeenkomst tussen alle betrokken landen?

3
Welke mogelijkheden zijn er om tot een snellere oplossing te komen dan de huidige verwachting van de directe verbinding in 2020?

4
Hoeveel extra capaciteit van de Koninklijke Marechaussee (Kmar) is nodig voor de twee dagelijkse treinen naar Londen en terug? Is deze capaciteit beschikbaar of levert het invullen van deze posten extra uitdagingen op?

5
Kunt u in gesprek gaan met uw Franse en Belgische collega’s om te bespreken of een bilaterale overeenkomst tussen Nederland en het VK, die aansluit op de bestaande trilaterale overeenkomst tussen Frankrijk, België en het VK, geaccepteerd wordt door Frankrijk en België, in afwachting van een definitieve overeenkomst?

6
Waarom is het moeten uit- en overstappen in België beter voor de veiligheid dan een bilateraal verdrag met dezelfde (of betere) fysieke controles van passagiers en bagage in Nederland, aangezien u het heeft over een veranderde veiligheidssituatie?


Gerelateerd

Signalen dat logistieke bedrijven wegtrekken uit Nederlandse (zee en lucht) havens vanwege de afhandeling van goederen door de douane

De EuroStar trein naar London

Het handhaven van het EU-verdedigingsbeginsel door de douane.

Het bericht ‘Douane laat controles risicovluchten schieten door hoge werkdruk’

Het bericht ‘De innige samenwerking tussen douane en tabaksindustrie’

De douane controle EuroStar

Corrupte douaniers

Het bericht ‘Met boeven vangt men boeven, Big Tobacco leert de douane het smokkelvak’

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl