Het bericht dat zorgverzekeraars voor miljoenen euro’s beleggen in farmaceutische bedrijven

2018Z06385
Vragen van de leden Van den Berg (CDA) en Pia Dijkstra (D66) aan de Minister voor Medische Zorg over zorgverzekeraars die beleggen in farmaceutische bedrijven (ingezonden 6 april 2018).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht «Verzekeraars beleggen in medicijnen – waar ze vervolgens de hoofdprijs voor moeten betalen» over enkele zorgverzekeraars die beleggen in farmaceutische bedrijven die extreem hoge prijzen vragen voor hun medicijnen?1

Vraag 2
Bent u van mening dat er een pervers effect kan ontstaan als een zorgverzekeraar enerzijds een aandeelhoudersbelang in een farmaceutisch bedrijf heeft en anderzijds juist de uitgaven aan geneesmiddelen zo laag mogelijk moet houden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3
Deelt u de mening dat bij het beleggen in farmaceutische bedrijven, die onverantwoordelijk hoge prijzen vragen voor geneesmiddelen en over deze prijzen geen verantwoording willen afleggen, geen sprake is van maatschappelijk verantwoord beleggen?

Vraag 4
Bent u van mening dat zorgverzekeraars invloed kunnen uitoefenen op grote farmaceutische bedrijven door daarin voor enkele miljoenen euro’s te beleggen, zoals Menzis stelt? Zo ja, waarin ziet u die invloed terug?

Vraag 5
Klopt het dat zorgverzekeraars in 2016 een gezamenlijk belegd vermogen van 15 miljard euro hadden en dat daar 243 miljoen euro rendement op is behaald? Kunt u een overzicht per zorgverzekeraar geven van het belegd vermogen?2

Vraag 6
Hoe hoog zijn de totale reserves van de zorgverzekeraars? Klopt het dat deze reserves veel lager zijn dan de genoemde 15 miljard euro aan belegd vermogen? Hoe verhouden deze bedragen zich tot elkaar? Wordt het belegd vermogen opgeteld bij de reserves van de zorgverzekeraars?

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Dijksma (PvdA), ingezonden 5 april 2018 (vraagnummer 2018Z06280).


Bronnenlijst
1 Volkskrant, 4 april 2018, «Verzekeraars beleggen in medicijnen – waar ze vervolgens de hoofdprijs voor moeten betalen».
2 Volkskrant, 4 april 2018, «Premiegeld dubieus belegd».

Indiener(s)