Het behoud van religieus erfgoed

2018Z03462 Vragen van de leden Dik-Faber (ChristenUnie) en Bergkamp (D66) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het behoud van religieus erfgoed (ingezonden 27 februari 2018).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «Bossche bisschop De Korte: «Maak lege kerk onderwerp van raadsverkiezingen»»?1

Vraag 2
Deelt u de mening dat het van belang is dat gemeenten, erfgoedorganisaties, kerkelijke organisaties en andere betrokkenen komen tot (gemeentelijke) kerkenvisies, waarin afspraken worden gemaakt hoe moet worden omgegaan met kerkgebouwen bij dreigende leegstand, zodat een vaak beeldbepalend gebouw voor een dorp of stad, niet verloren gaat? Welke rol zou u hierin kunnen spelen?

Vraag 3
Is er een duidelijk beeld van monumenten die op korte termijn kunnen worden aangepakt en ondersteund? Klopt het dat er zowel door de Federatie Instandhouding Monumenten als het Interprovinciaal Overleg inventarisaties zijn gemaakt van restauraties van monumenten die op korte termijn gestart kunnen worden? Hoe gaat u projecten selecteren uit de inventarisaties en welke planning wilt u daarbij hanteren? Kunt u voorbeelden noemen?

Vraag 4
Wat is uw reactie op één van de aanbevelingen die wordt gedaan in het onderzoeksrapport van Ecorys om voor de instandhouding van grote monumenten, waaronder kerken, een aparte meerjarige regeling te maken en daar middelen voor te reserveren?2

Vraag 5
Kunt u aangeven op welke wijze er invulling wordt gegeven aan de motieDik-Faber/Pechtold die verzoekt te inventariseren welke innovatieve verduurzamingsmogelijkheden er zijn om met behoud van cultuurhistorische waarde religieus erfgoed te behouden?3

1 https://www.bd.nl/brabant/bossche-bisschop-de-korte-maak-lege-kerk-onderwerp-vanraadsverkiezingen~a627403b/
2 Ecorys, «Samenhangende evaluatie van het financiële stelsel voor monumentenzorg», 15 januari 2018.
3 Kamerstuk 34 550 VIII, nr. 75

Indiener(s)