Antwoord op vragen van de leden De Graaf, Markuszower en Wilders over het bericht 'De beerput van Bilal L.'

1203 Vragen van de leden De Graaf, Markuszower en Wilders (allen PVV) aan de Ministers van Justitie en Veiligheid en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «De beerput van Bilal L.» (ingezonden 3 januari 2018).
Antwoord van Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ontvangen 19 februari 2018). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 956.



Vraag 1 Bent u bekend met de berichten «De beerput van Bilal L.»1 , «Van snuffelstage naar de dood»2 en «Ombudsman keek niet naar rol Bilal. L.»?3
Ja.

Vraag 2 Deelt u de mening dat de burgemeester van Amsterdam nooit buiten de controle van de gemeenteraad om had mogen handelen? Zo nee, waarom zou het in het geval van het zogenaamde deradicaliseringsbeleid wel mogen?
Gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor de uitvoer van de eigen lokale aanpak tegen het jihadisme en geeft eigenstandig vorm aan dit beleid.

Vraag 3 Bent u bereid de hele Amsterdamse (de)radicaliseringsbeerput rond het gemeentebestuur, Bilal L., Saadia a.-T., Fatima E. en hun netwerk te laten onderzoeken door de Rijksrecherche, aangezien de Amsterdamse gemeenteraad er niet in slaagt de onderste steen boven te krijgen? Zo nee, waarom niet?
Nee. De bevoegdheid voor het opstarten van dergelijke onderzoeken is voorbehouden aan het OM. Het OM heeft mij laten weten dat er momenteel een strafrechtelijk onderzoek tegen Saadia a.-T loopt. Gedurende het onderzoek doe ik geen uitspraak over deze zaak.

Vraag 4 Deelt u de mening dat, in plaats van zogenaamde deradicaliseringsprogramma’s, jihadisten en sympathisanten van de jihad, zoals bijvoorbeeld Bilal L., direct in administratieve detentie gezet moeten worden? Zo nee, waarom niet?
Administratieve detentie, in de zin van preventieve detentie zonder dat sprake is van een redelijke verdenking, is geen gerechtvaardigde vrijheidsontneming. Het OM beschikt over voldoende wettelijke instrumenten om strafrechtelijk op te treden.
Naast het strafrecht bestaan er vreemdelingrechtelijke en andere bestuursrechtelijke maatregelen die de overheid kan nemen. Deze bestuursrechtelijke maatregelen zijn recent uitgebreid met de Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding, die reeds enkele malen is toegepast.
1 Telegraaf 28 december 2017
2 Telegraaf 28 december 2017
3 Telegraaf 29 december 2017

Indiener(s)