user avatar
Partij

Diederik
Samson

Historisch figuur

Diederik Samson is geboren op 10 Juli 1971 in Groningen(Nederland).
Diederik Samsom is een Nederlandse politicus en voormalig leider van de Partij van de Arbeid (PvdA). Hij werd geboren op 10 juli 1971 in Groningen, Nederland. Samsom studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde in de kernfysica.

Zijn politieke carrière begon in 2003 toen hij werd gekozen als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Samsom werd bekend als een bevlogen en inhoudelijk sterk Kamerlid met een focus op energie- en milieuvraagstukken. Hij was betrokken bij debatten over klimaatverandering en duurzame energie.

In 2012 werd Diederik Samsom gekozen tot de lijsttrekker van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Onder zijn leiding behaalde de PvdA 38 zetels, waarna Samsom betrokken was bij de formatie van het kabinet-Rutte II. Hij werd minister van Economische Zaken in dit kabinet, waar hij zich vooral bezighield met energiebeleid.

Na de verkiezingen van 2017, waarbij de PvdA aanzienlijke zetelverliezen leed, nam Diederik Samsom een pauze van de politiek. In 2020 keerde hij echter terug als informateur bij de kabinetsformatie, waarbij hij een rol speelde bij het verkennen van mogelijke coalitieopties.