Groep Van Haga

Groep Van Haga is een Nederlandse politieke partij die in 2020 is opgericht door Wybren van Haga, voormalig VVD-Tweede Kamerlid. De partij heeft als doel om de Nederlandse politiek te vernieuwen en staat voor conservatieve waarden.

De partij is vernoemd naar Wybren van Haga en wordt ook wel de "partij van Van Haga" genoemd. Van Haga was oorspronkelijk lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, maar raakte in conflict met zijn partij over zijn activiteiten als vastgoedondernemer. Nadat hij uit de VVD-fractie was gezet, ging hij verder als onafhankelijk Kamerlid en richtte later Groep Van Haga op.

Groep Van Haga richt zich met name op thema's als immigratie, klimaat en economie. De partij is tegen de coronamaatregelen van de regering en wil dat er meer aandacht komt voor de economische gevolgen van de pandemie. Daarnaast wil de partij een strenger immigratiebeleid en minder EU-bemoeienis.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 wist Groep Van Haga één zetel te bemachtigen in de Tweede Kamer. De partij maakt deel uit van de Tweede Kamer en werkt samen met andere rechtse partijen zoals PVV en JA21.

Omstreeks 5 mei 2021 ontstond er ophef over de vergelijking die FVD op een poster trok tussen de door de overheid opgelegde coronamaatregelen en de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.Onder meer vanwege deze poster en het vermeende provocerende gedrag van Thierry Baudet in de Tweede Kamer verlieten kort daarna Olaf Ephraim, Wybren van Haga en Hans Smolders de FVD-fractie en verenigden zich in een nieuwe fractie.

De fractie, met drie zetels in de Tweede Kamer, koos Van Haga als fractievoorzitter waardoor deze naar hem vernoemd werd als Groep Van Haga. Eerder was er ook een Lid-Van Haga, tussen 24 september 2019 en 30 november 2020, toen Van Haga uit de VVD-fractie werd gezet en hij verder ging als eenmansfractie.

Op 2 juli 2021 maakte Van Haga bekend de partij Belang van Nederland (BVNL) te hebben opgericht. De leden van de Groep Van Haga zijn allen lid van de partij.

Zetelverloop

Het zetelverloop van deze partij is nog niet ingevuld

Giftenoverzicht

giftenoverzicht nog niet bekend

Andere Leden (0)

Geen actieve leden gevonden