Tweedemonitor / Kamervraag / Het nieuws dat de Frontex baas een privé vlucht boekte naar een meeting in BrusselHet nieuws dat de Frontex baas een privé vlucht boekte naar een meeting in Brussel

Keywords:
Zaaknummer: 2022Z02323

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over het nieuws dat de Frontex baas een privévlucht boekte naar een meeting in Brussel (ingezonden 9 februari 2022).

Vraag 1

Wat vindt u van de bevindingen van EU Observer dat Frontex maar liefst 8.500 euro heeft uitgegeven om de directeur Fabrice Leggeri naar eenmeetingin Brussel te sturen?1

Vraag 2

Hoe weegt u het bewijs dat alternatieve commerciële vluchten beschikbaar waren van duizenden euro’s minder voor de belastingbetaler?

Vraag 3

Wat vindt u van het weerwoord van Frontex dat dit zogezegd de enige optie zou zijn vanwege een conflict in het schema van directeur Leggeri, en dat er geen commerciële vluchten beschikbaar waren?

Vraag 4

Bent u het met ons eens dat dit geen incident is, aangezien vorig jaar naar boven kwam dat Frontex een decadent diner had georganiseerd voor maar liefst 9.000 euro?

Vraag 5

Kunt u dit ongemakkelijke nieuws ook uitleggen in de context van de kritiek die Frontex nu al langer over zich heen krijgt zoals het vermeende meehelpen aan illegale pushbacks, waarvoor nu nog een onderzoek loopt bij anti-fraudeagentschap OLAF?

Vraag 6

Wat doet dit structurele wanbeleid met de geloofwaardigheid van het agentschap Frontex?

Vraag 7

Wat gaat u doen om namens Nederland inzet te leveren tegen geldverspilling op Europees niveau? Wat gaat u doen om dit soort praktijken tegen te gaan?


X Noot
1

Nikolaj Nielsen, «Frontex chief took € 8,500 private flight to Brussels meeting», EU Observer, 3 februari 2022, https://euobserver.com/migration/154274

Indiener

Jasper van Dijk (SP)


Gericht

Wopke Hoekstra (CDA)


Access ( 23846 )

Publicatiedatum
9 februari 2022
Gerelateerd

© 2017-2022 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl