Berichten omtrent de ineffectieve besteding van coronagerelateerde opleidingssubsidies.

Vragen van de leden Van den Hil en Bevers (beiden VVD) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over berichten omtrent de ineffectieve besteding van coronagerelateerde opleidingssubsidies (ingezonden 27 januari 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten over ineffectieve besteding van 200 miljoen euro voor het omscholen van mensen die hun baan kwijt zouden raken door de coronacrisis?1 2

Vraag 2

Waarom is er gekozen voor een constructie waarbij de snelst ingediende aanvragen werden gehonoreerd in plaats van scherper te kijken naar het nut en de noodzaak van (subsidie voor) een opleiding?

Vraag 3

Hoe beoordeelt u het feit dat sectoren die kampen met structurele personeelstekorten, zoals de zorg, soms onvoldoende toegang hadden tot de subsidie vanwege de hiervoor benoemde constructie?

Vraag 4

Constaterende dat ruim de helft van het aanbod niet beschikbaar was voor mensen met mbo 3-niveau en lager, hoe gaat u invulling geven aan de opgave om deze groep om te scholen waar nodig?

Vraag 5

Hoe zorgen we ervoor, ook met het oog op bijvoorbeeld het aankomende Stimulering Arbeidsmarktpositie (STAP)-traject, dat toekomstige subsidies wel terecht komen bij de mensen, bedrijven en sectoren die het het hardst nodig hebben?

Vraag 6

Is er nu, na twee jaar leven met corona, meer zicht op waar de tekorten in de arbeidsmarkt het grootst zijn en waar omscholing zou kunnen helpen?


X Noot
1

EenVandaag, 26 januari 2022, «Miljoenen voor omscholing komen nauwelijks in de sectoren terecht die het nodig hebben: «Dit slaat de plank volledig mis»» (https://eenvandaag.avrotros.nl/item/miljoenen-voor-omscholing-komen-nauwelijks-in-de-sectoren-terecht-die-het-nodig-hebben-dit-slaat-de-plank-volledig-mis/)

X Noot
2

De Groene Amsterdammer, 26 januari 2022, «De overheid schiet met hagel» (https://www.groene.nl/artikel/de-overheid-schiet-met-hagel)

Indiener(s)