Tweedemonitor / Kamervraag / De afwezigheid van kernenergie in de Green Zone op de 26ste Climate Change Conference of the Parties (COP26).De afwezigheid van kernenergie in de Green Zone op de 26ste Climate Change Conference of the Parties (COP26).

Keywords:
Zaaknummer: 2021Z14985

Vragen van het lid Erkens (VVD) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over de afwezigheid van kernenergie in de Green Zone op de 26ste Climate Change Conference of the Parties (COP26). (ingezonden 6 september 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichten «Nuclear must be represented at COP26, says World Nuclear Association1 en de bijbehorende informatie dat kernenergie niet vertegenwoordigd is op de Green Zone van COP26 en «International climate objectives will not be met if nuclear power is excluded, according to UNECE report»2?

Vraag 2

Deelt u de mening dat COP26 aandacht zou moeten spenderen aan alle vormen van duurzame energie die kunnen bijdragen aan de energietransitie? En dat kernenergie in deze transitie noodzakelijk wordt geacht door de meest recente rapportage van de Economische Commissie van Europa van de Verenigde Naties om realistisch «net-zero» in 2050 te halen?

Vraag 3

Kunt u toelichten waarom kernenergie niet is meegenomen in het vaststellen van het programma van de Green Zone van COP26, terwijl de World Nuclear Association al vertegenwoordigd is sinds COP5?

Vraag 4

Kunt u aangeven in hoeverre de internationale gemeenschap in overleg is getreden met het Verenigd Koninkrijk om het programma van de Green Zone van COP26 vast te stellen?

Vraag 5

Kunt u toelichten welke rol kernenergie speelt in het resterende gedeelte, de Blue Zone, van COP26?

Vraag 6

Bent u bereid om samen met de nucleaire gemeenschap en eensgezinde landen, zoals Frankrijk, in gesprek te gaan met het Verenigd Koninkrijk, om kernenergie alsnog te includeren in het programma van COP26?


X Noot
1

World Nuclear News, 17 augustus 2021, «Nuclear must be represented at COP26 says World Nuclear Association». (https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Message-Nuclear-must-be-represented-at-COP26,-says)

X Noot
2

United Nations Economic Commission for Europe, 11 augustus 2021, «International climate objectives will not be met if nuclear power is excluded, according to UNECE report». (https://unece.org/climate-change/press/international-climate-objectives-will-not-be-met-if-nuclear-power-excluded)

Indiener

Silvio Erkens (VVD)


Gericht

Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD)


Access ( 23779 )

Publicatiedatum
6 September 2021
Gerelateerd

© 2017-2022 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl