Personeelstekort horeca

2021Z14103

(ingezonden 4 augustus 2021)

Vragen van het lid Van Haga (Groep Van Haga) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over personeelstekort horeca 

1) Bent u bekend met de berichten ‘Personeelstekort horeca zo groot, dat koks uit Spanje worden gehaald’ 1), ‘De horeca schreeuwt om personeel, maar oud-medewerkers willen niet terug’ 2) en ‘Werkloosheid daalt naar 3,3 procent’ 3)?

2) Wat vindt u van het feit dat de horecasector noodgedwongen personeel uit het buitenland moet halen, omdat er niemand te vinden is om het schreeuwende personeelstekort te ledigen? 

3) Hoe duidt u daarbij het feit dat het aantal werklozen binnen de beroepsbevolking neerkomt op ruim 300.000 mensen? 

4) Wat heeft u gedaan om de horecasector te ondersteunen met het vinden van personeel? Kunt u dat toelichten?

5) Deelt u de mening dat mensen aan het werk helpen drie keer winst is, te weten: personeel voor de werkgever, toekomstperspectief voor de bijstandscliënt én lagere kosten voor de overheid die dan minder uitkeringen hoeft te betalen? Zo ja, heeft u de bereidheid om werklozen actief aan de om personeel schreeuwende horeca te koppelen? Kunt u dat toelichten?

6) Heeft u de bereidheid om dat ook te doen voor andere sectoren waar men zit te springen om personeel? Kunt u dat toelichten?

1) NOS, 3 augustus 2021, 'Personeelstekort horeca zo groot, dat koks uit Spanje worden gehaald' (https://nos.nl/l/2392398)

2) Nieuwsuur, 24 juni 2021, 'De horeca schreeuwt om personeel, maar oud-medewerkers willen niet terug' (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2386487-de-horeca-schreeuwt-om-personeel-maar-oud-medewerkers-willen-niet-terug)

3) CBS, 17 juni 2021, 'Werkloosheid daalt naar 3,3 procent in mei' (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/24/werkloosheid-daalt-naar-3-3-procent-in-mei)

Indiener(s)