Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht over het afsluiten van gasboorputten op LUT-5 in LosserHet bericht over het afsluiten van gasboorputten op LUT-5 in Losser

Keywords:
Zaaknummer: 2021Z06125

Vragen van het lid Bromet (GroenLinks) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over het bericht over het afsluiten van gasboorputten op LUT-5 in Losser (ingezonden 15 april 2021).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht over het afsluiten van gasboorputten op LUT-5 in Losser?1

Vraag 2

Is afsluiten met cementpluggen in lijn met het putintegriteitssysteem? Hoe kan het SodM toezicht houden op een permanent afgesloten put? (Aanhangsel handelingen, 1174)

Vraag 3

Op welke punten worden/zijn wijzigingen aangebracht als gevolg van de door u onverwacht falende injectieput in Rossum? Hoe draagt u er zorg voor dat u niet op eenzelfde wijze wordt verrast met scheuren bij andere gas- en olieputten?

Vraag 4

Bent u bereid een versneld en onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren naar de putten in het Springendal, naast de Weerribben-Wieden (WAV) en nabij het Dinkeldal (LUT)?

Vraag 5

Wat is uw oordeel (of dat van SodM) over de Mander-putten, die zo’n 10 jaar later zijn geboord dan bovengenoemde putten, maar ook op het punt staan te worden afgesloten?

Vraag 6

Hoe zit het met de olieafvalwater-injectieput ROW 2 in Rossum, waarvan onlangs bleek de buitenbuis gescheurd is?2

Vraag 7

Is een second opinion over deze en andere putten mogelijk, als er een cementplug is geplaatst? Hoe hunnen we de komende decennia en komende generaties dergelijke putten blijven monitoren als ze permanent zijn afgesloten, maar nog steeds kunnen lekken?


X Noot
1

Twente FM, 9 april 2021, «NAM verwijdert boorputten in De Lutte» (https://www.twentefm.nl/nieuws/66388/0/nam-verwijdert-boorputten-in-de-lutte.html)

X Noot
2

NAM, 12 maart 2021, «Goedkeuring SodM plan van aanpak sluiting injectieput ROW2» (https://www.nam.nl/nieuws/2021/goedkeuring-sodm-plan-van-aanpak-sluiting-injectieput-row2.html)


Gerelateerd

Het bericht over het afsluiten van gasboorputten op LUT-5 in Losser

Het artikel ‘Losser wil pilotgebied worden voor uitwisseling duurzame energie met Duitsland’

Het bericht ‘Slachtoffers bloedbad Alphen aan den Rijn strijden na 10 jaar nog altijd om schadevergoeding’

Het afsluiten van de stroom op vakantiepark Anloo en een mogelijke ontruiming van vakantiepark De Groene Heuvels in Beuningen

De voortgangsrapportage rentederivaten, waaruit blijkt dat twee banken alle deadlines missen

Het bericht ‘Volksbank houdt vol: we moeten rekening ‘onbedoelde Amerikaan’ afsluiten'

Ontvangen signalen van het afsluiten van een zwijgcontract

Het vervallen van de ANW-compensatieregeling bij het Algemeen Burgerlijk pensioenfonds (ABP)

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl