Het bericht ‘Noodkreet sectoren: zonder groene middelen, geen vergroening’

2021Z04475

(ingezonden 11 maart 2021)

Vragen van het lid De Groot (D66) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het bericht ‘Noodkreet sectoren: zonder groene middelen, geen vergroening’ 

  • Klopt het gestelde feit dat het in behandeling nemen van toelatingsdossiers voor groene laagrisico gewasbeschermingsmiddelen een lange wachttijd kent bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en dus te lang op de plank blijven liggen, soms wel drie tot vier jaar? Zo ja, waardoor komt dit? Zo nee, welke wachttijd is normaal? 1)
  • Hoe past deze wachttijd bij de in 2019 gepresenteerde ‘Toekomstvisie gewasbescherming 2030’ waarvan een van de doelen is dat meer biologische stoffen/middelen beschikbaar moeten komen, omdat ze zeer belangrijk zijn als onderdeel van weerbare planten en teeltsystemen zoals in de toekomstvisie omschreven staat? 2)
  • Onderschrijft u de visie in het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming dat de transitie naar biologische middelen nodig is voor een duurzame gewasbescherming, waarbij die middelen tevens bijdragen aan het verhogen van de weerbaarheid van die nieuwe teeltsystemen? 3)
  • Klopt het dat er, naast een lange wachttijd alvorens een stoffendossier beoordeeld kan worden, ook nog een lange doorlooptijd is voor de uiteindelijke beoordeling van de stof en vervolgens van het desbetreffende middel, waardoor het minimaal vijf tot zeven jaar duurt voordat de telers gebruik kunnen maken van deze stoffen en middelen?
  • Bent u ervan op de hoogte dat tot 2024 bij het Ctgb geen nieuwe biologische/groene stoffen en/of middelen in beoordeling genomen kunnen worden? Klopt het dat dit een gevolg is van (te) beperkte capaciteit?
  • Kunt u aangeven op welke manier u invulling heeft gegeven aan de aanbevelingen in het rapport Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen uit 2017 om beoordeling van groene/biologische middelen te versnellen? Wat is de huidige status van het Green team en hoe wordt de capaciteit in dit team benut ten behoeve van de beoordeling en toelating van groene middelen? 4)
  • Realiseert u zich dat het grote aantal biologische/groene middelen dat de teler nodig heeft om de transitie naar weerbare systemen te maken op deze manier niet tijdig beschikbaar komt?
  • Deelt u de mening dat actie ondernomen moet worden om biologische/groene stoffen (op EU-niveau) en biologische middelen (op nationaal niveau) versneld toegelaten te krijgen en beschikbaar te maken voor de teler? Zo ja, welke acties gaat u ondernemen? Zo nee, waarom niet?

1) Nieuwe Oogst, 26 februari 202, ‘Noodkreet sectoren: zonder groene middelen, geen vergroening’ (https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/02/26/noodkreet-sectoren-zonder-groene-middelen-geen-vergroening)

2) Kamerstuk 27858, nr. 449

3) Kamerstuk 27858, nr. 518

4) Ctgb, 15 maart 2017, 'Eindrapport Green Deal Groene Gewasbeschermingsmiddelen 2014-2017' (https://www.ctgb.nl/documenten/rapporten/2017/03/15/eindrapport-green-deal)

Indiener(s)