Tweedemonitor / Kamervraag / De problematiek rondom bemanningswisselingen en vaccinatie van zeevarendenDe problematiek rondom bemanningswisselingen en vaccinatie van zeevarenden

Keywords:
Zaaknummer: 2021Z04077

2021Z04077

(ingezonden 3 maart 2021)

Vragen van de leden Remco Dijkstra, Aukje de Vries en Veldman (allen VVD) aan de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de problematiek rondom bemanningswisselingen en vaccinatie van zeevarenden

 • Bent u bekend met het artikel ‘In gesprek met ‘Havenvrouw van het Jaar’ Annet Koster’ in Maritiem Nederland van februari 2021?
 • Bent u op de hoogte van het feit dat niet op alle buitenlandse luchthavens of in de buurt daarvan (snel)testmogelijkheden beschikbaar zijn?
 • Begrijpt u dat dit voor onmogelijke uitdagingen zorgt voor zeevarenden, nu zij in bepaalde gevallen drie uur van tevoren op de luchthaven aanwezig moeten zijn en daarmee de tijdsduur van het bewijs van de negatieve coronatest al verlopen is op het moment dat men aan boord van het vliegtuig stapt?
 • Hoe kijkt u aan tegen de mogelijkheid om bij aankomst in Nederland een sneltest af te nemen indien geen (snel)testcapaciteit in de buurt van de luchthaven van vertrek is?
 • Welke andere mogelijkheden ziet u om ervoor te zorgen dat bemanningswisselingen vlot doorgang kunnen (blijven) vinden?
 • Herkent u de problematiek rondom vaccineren waar zeevarenden mee te maken hebben?
 • Bent u op de hoogte van het feit dat er bijvoorbeeld op de Filipijnen op zijn vroegst waarschijnlijk pas in 2023 gestart zal worden met vaccineren?
 • Hoe gaan andere landen om met dit vraagstuk? In hoeverre vindt in internationaal verband overleg hierover plaats?
 • Hoe kijkt u aan tegen de eventuele mogelijkheid voor de zeevaart om vaccinatie privaat te regelen?
 • In hoeverre bent u in gesprek met de sector om bovengenoemde problemen op te lossen? Kunt u de Kamer over de vorderingen van deze gesprekken informeren?
 • Kunt u deze vragen elk afzonderlijk van elkaar en voor het eerstvolgende coronadebat (10 maart a.s.), beantwoorden?


Gerelateerd

De problematiek rondom bemanningswisselingen en vaccinatie van zeevarenden

De berichten 'Duizenden Nederlandse zeelieden nog langer vast op zee door visa-chaos' en 'Gestrande zeelieden vormen een dreiging voor de wereldeconomie'

Het bericht ‘Onmenselijke situatie voor bemanningen op zeeschepen, levering van vitale goederen loopt gevaar'

Het uitstempelen van zeevarenden in de haven van Rotterdam

Het bericht 'Fargeul Amelân wurdt definityf net ferkoarte, Wagenborg net bliid' en het bericht 'Bocht in geul naar Ameland blijft om natuur'

De voorbereidingen voor vaccinatie tegen het coronavirus

Het bericht ‘MSC Zoe: nog 2 containers en een regeling te gaan’

De vaccinatiestrategie.

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl