Antwoord op vragen van het lid Beckerman over koolmonoxide vergiftigingen door onveilige cv-ketel

AH 1474

2021Z00306

Antwoord van minister Van Ark (Medische Zorg) (ontvangen 28 januari 2021)

Vraag 1.

Kent u het bericht ‘tien personen ademen koolmonoxide in door defecte cv-ketel in Oost’?[1] Zo ja wat is hierop uw reactie?

Antwoord 1.

Het bericht is mij bekend en naar aanleiding van dit incident is naar deze casus onderzoek verricht door de NVWA. De koolmonoxidevergiftiging blijkt niet veroorzaakt te zijn door een defecte cv-ketel, maar doordat het rookgasafvoerkanaal na onderhoud niet zorgvuldig werd teruggeplaatst.

Vraag 2.

Is het waar dat het in deze casus gaat over een AGPO Ferroli CV-ketel? Kunt u toelichten om welk type het precies gaat?

Antwoord 2.

Nee, het gaat niet over een AGPO Ferroli cv-ketel.

Vraag 3.

Gaat het om een pand in het bezit van een corporatie of andere verhuurder? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Antwoord 3.

Dit is mij niet bekend.

Vraag 4.

Is er, zoals aangekondigd in uw brief van 17 december 2020[2], door Ferroli een waarschuwing uitgebracht aan de bezitter van deze AGPO Ferroli CV-ketels? Zo nee, waarom is dit niet gebeurd? Zo ja, wat is er met deze waarschuwing gedaan?

Antwoord 4.

In deze specifieke casus gaat het niet om de AGPO Ferroli cv-ketel. In algemene zin kunnen we wel zeggen dat er inderdaad, zoals afgesproken, per november 2019 door Ferroli een veiligheidswaarschuwing gepubliceerd is in diverse bladen met volgens Ferroli een landelijke dekking. Daarnaast heeft Ferroli verklaard contact gelegd te hebben met woningbouwverenigingen, Vve’s, vastgoedbeheerders, onderhoudsbedrijven. De persberichten en mailings zijn ook verzonden aan Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond, KASSA en Radar.

Vraag 5.

Was deze ketel voorzien van een thermische beveiliging? Zo ja, wat is er dan toch misgegaan? Zo nee, waarom is deze beveiliging dan niet geplaatst?

Antwoord 5.

De thermische beveiliging is niet van toepassing op deze cv-ketel; deze casus betreft geen AGPO Ferroli cv-ketel.

Vraag 6.

Wanneer is er het voor het laatst onderhoud gepleegd aan deze ketel?

Antwoord 6.

Er is voor het laatst op 4 december 2020 onderhoud gepleegd aan deze cv-ketel.

Vraag 7.

Is dit onderhoud gedaan volgens de herziene onderhoudsinstructies?

Antwoord 7.

Elke ketel moet wettelijk zijn voorzien van onderhoudsvoorschriften. Zonder installatie en gebruikershandleiding mag een cv-ketel niet goedgekeurd worden. De herziene onderhoudsinstructies zijn niet van toepassing op de cv-ketel van deze casus omdat het geen AGPO Ferroli cv-ketel betreft.

Vraag 8.

Is het waar dat Ferroli niet verplicht is om thermische beveiliging aan te brengen bij de typen ketels Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux en dit nog steeds een vrijwillige keuze van de consument is? [3] Zo ja, is dit niet in tegenspraak met uw brief van 4 oktober 2019, waarin verlangd wordt dat Ferroli deze ketels om laat bouwen?[4]

Antwoord 8.

Ferroli is verplicht de thermische beveiliging aan te bieden. De eigenaar van een cv-ketel is zelf verantwoordelijk voor een tijdige en juiste onderhoudsuitvoer aan zijn cv-ketel.

Vraag 9.

Deelt u de mening dat de mededeling op de website van Ferroli dat “de thermische beveiliging gratis wordt meegeleverd bij elke onderhouds-set”[5] de suggestie wekt, dat de sensor niet direct, maar pas bij het eerstvolgende onderhoud kan worden geplaatst? Kunt u dit toelichten?

Antwoord 9.

Ik deel deze mening. De afspraak is dat AGPO Ferroli de thermische beveiliging bij elke onderhouds-set gratis meelevert. De sensor dient als een uiterste noodrem. Tijdig en juiste onderhoud volgens de jongste instructies is voor een veilig werkende cv-ketel cruciaal.

Vraag 10.

Waarom is er nog geen EU-RAPEX-melding door de NVWA gedaan, zoals dat wél in het NEFIT TopLine-dossier is gedaan? Kunt u dit toelichten?

Antwoord 10.

Volgens de verklaring van Ferroli Italië en Ferroli Nederland geldt het probleem alleen voor de Nederlandse markt en is zodoende een EU-RAPEX-melding niet benodigd.

Vraag 11.

Welke stappen gaat u ondernemen wanneer blijkt dat er opnieuw een falende AGPO-Ferroli ketel in het spel is? Kunt u dit antwoord toelichten?

Antwoord 11.

In dit geval was de oorzaak niet een falende cv-ketel.

Ferroli heeft corrigerende acties geïnitieerd om te voorkomen dat de typen Econpact, Ultima, MegaDense en MegaLux defect raken.

Voor een goed werkend cv-ketel is het van belang dat er tijdig en op de juiste wijze onderhoud plaatsvindt. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de cv-ketel om hiervoor zorg te dragen.

In dit verband wijs ik nog op het wettelijke stelsel ‘certificering werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties’ dat op 1 oktober 2020 in werking is getreden. Dit stelsel regelt dat per 1 april 2022 werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties alleen nog mogen worden uitgevoerd door bedrijven die daarvoor gecertificeerd zijn en dat de installatie na uitgevoerde werkzaamheden wordt gecontroleerd voordat die in bedrijf wordt gesteld. Doelstelling bij dit wettelijk stelsel is incidenten zoals in Amsterdam-Oost te voorkomen. Daarnaast stimuleert het kabinet sinds 2016 de vrijwillige plaatsing van betrouwbare en effectieve koolmonoxidemelders via de landelijke publiekscampagne ‘Stop CO vergiftiging’ van Brandweer Nederland, de Veiligheidsregio’s en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Deze melders kunnen vrijgekomen koolmonoxide detecteren.

Vraag 12.

Wilt u deze vragen apart beantwoorden en niet clusteren?

Antwoord 12.

Ja.

[1] Nu.nl, 4 januari 2021, "Tien mensen hebben zondagavond te veel koolmonoxide ingeademd in een pand aan de Zeeburgerdijk in

Amsterdam-Oost." https://www.nu.nl/amsterdam/6100017/tien-personen-ademen-koolmonoxide-in-doordefecte-cv-ketel-in-oost.html

[2] Brief regering, 17 december 2020, Stand van zaken voedsel- en productveiligheid, Kamerstuk 26 991, nr. 575

[3] Ferroli-nieuws, zonder datum, Thermische beveiliging voor cv-ketels van Ferroli van de typen AGPO Ferroli Econpact, MegaDens, Ultima of Megalux ketel https://www.ferroli.com/nl/news/thermischebeveiliging

[4] Brief regering, 4 oktober 2019, Voortgang NVWA onderzoek naar cv-ketels Agpo Ferroli, Kamerstuknummer 35 022, nr. 15

[5] Ferroli-nieuws, zonder datum, Thermische beveiliging voor cv-ketels van Ferroli van de typen AGPO Ferroli Econpact, MegaDens, Ultima of Megalux ketel https://www.ferroli.com/nl/news/thermischebeveiliging

Indiener(s)