Tweedemonitor / Kamervraag / Een overvol SchipholEen overvol Schiphol

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z25139

2020Z25139

(ingezonden 16 december 2020)

Vragen van de leden Paternotte (D66), Kröger (GroenLinks), Bruins (ChristenUnie), Remco Dijkstra (VVD), Amhaouch (CDA), Gijs van Dijk (PvdA), Van Brenk (50PLUS), Laçin (SP), Stoffer (SGP) Krol (Krol), Van Kooten-Arissen (Van Kooten-Arissen) en Van Raan (PvdD) aan de minister-president en de ministers van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat over een overvol Schiphol

 1. Bent u op de hoogte van het bericht ‘Overvol Schiphol geen uitzondering: "Komende tijd wordt alleen maar drukker"? 1)
 2. Hoe beoordeelt u het feit dat regelmatig lange rijen voorkomen bij de paspoortcontrole waarbij geen of nauwelijks afstand tussen de reizigers bewaakt wordt?
 3. Bent u het ermee eens dat de situatie op Schiphol zoals deze op 13 december is vastgelegd, zeer onwenselijk is gezien de opgave waar Nederland voor staat in het bedwingen van het coronavirus?
 4. Kunt u aangeven wat u – al dan niet in overleg met de veiligheidsregio - heeft gedaan om te voorkomen dat op onze nationale luchthaven maatregelen worden geschonden?
 5. Zet Schiphol op dit moment de maximale logistieke capaciteit in om rijen te voorkomen?
 6. Klopt het dat de drukte op Schiphol mogelijk alleen nog maar verder zal oplopen door de Brexit en het moeten overhandigen van een negatief testresultaat bij aankomst in Nederland?
 7. Kunt u aangeven hoeveel passagiers sinds de oproep van de premier begin november om tot half januari geen reizen naar het buitenland te ondernemen, per vliegtuig, vanaf- en naar Schiphol hebben gereisd? Welk percentage hiervan valt volgens u onder de categorie ‘essentiële reizen’?
 8. Kunt u toelichten waarom ondanks de oproep van de premier om tot half maart geen reizen naar het buitenland te ondernemen, het besluit pas op 15-12-2020 werd genomen om de reisadviezen voor de Canarische eilanden te wijzigen naar oranje? 2)
 9. Bent u het ermee eens dat dit verwarring op kan hebben geleverd voor reizigers en de onwenselijke situatie dat tegen het advies in vluchten naar de Canarische eilanden werden gepromoot en geboekt, zoals dit ook het geval was voor reizen naar Curaçao? 3)
 10. Kunt u garanderen dat de reisadviezen van Buitenlandse Zaken nu altijd in lijn zullen zijn met de oproepen over reizen zoals gecommuniceerd tijdens persconferenties?
 11. Bent u bereid om net als in het voorjaar het instrument van vliegverboden in te zetten indien dit noodzakelijk blijkt om de volksgezondheid te beschermen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u schetsen wanneer u dit instrument eventueel weer in zou zetten?
 12. Bent u bereid de huidige inzet ten aanzien van het ontmoedigen van niet-essentiële reizen verder te intensiveren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?
 13. Deelt u de mening dat met de recente besmettingscijfers en de beelden op Schiphol een extra urgentie is ontstaan om de teststraat op Schiphol zo snel mogelijk open te stellen voor reizigers en personeel op Schiphol? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer verwacht u de teststraat zowel voor Schipholpersoneel als reizigers open te stellen?
 14. Verwacht u, naar aanleiding van de proef tussen Amsterdam en Atlanta, ook voor andere routes een air corridor op te kunnen zetten? Zo ja, welke routes staan dan het eerst op de planning en waarom zijn deze geprioriteerd?
 15. Kunt u deze vragen elk afzonderlijk zo spoedig mogelijk beantwoorden?

1) NH Nieuws, 13 december 2020, 'Overvol Schiphol geen uitzondering: "Komende tijd wordt alleen maar drukker"' (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/277645/overvol-schiphol-geen-uitzondering-komende-tijd-wordt-alleen-maar-drukker) geraadpleegd op 15-12-2020.

2) Het Parool, 14 december 2020, 'Dringend advies Rutte: boek tot half maart geen reis naar het buitenland' (https://www.parool.nl/nederland/dringend-advies-rutte-boek-tot-half-maart-geen-reis-naar-het-buitenland~b7dddd0d/) geraadpleegd op 15-12-2020.

3) Volksrant, 4 november 2020, 'Curaçao in trek als vakantiebestemming na persconferentie Rutte' (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/curacao-in-trek-als-vakantiebestemming-na-persconferentie-rutte~bd78421b/), geraadpleegd op 15-12-2020.


Gerelateerd

© 2017-2022 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl