Tweedemonitor / Kamervraag / De stand van zaken rond de gebreken aan de F-35 vliegtuigen (Joint Strike Fighters)De stand van zaken rond de gebreken aan de F-35 vliegtuigen (Joint Strike Fighters)

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z24851

2020Z24851

(ingezonden 14 december 2020)

Vragen van het lid Fritsma (PVV) aan de staatssecretaris van Defensie over de stand van zaken rond de gebreken aan de F-35 vliegtuigen (Joint Strike Fighters)

 1. Hoeveel van de 883 geconstateerde ontwerpfouten van de F-35 toestellen zijn op dit moment nog niet opgelost? 1)
 2. Welk deel hiervan is “open, in dispute” en welk deel is erkend door “contractors”?
 3. Klopt het dat 162 geconstateerde ontwerpfouten nooit meer zullen worden opgelost? Waarom worden bepaalde fouten niet hersteld en wat zijn daarvan de risico’s en gevolgen?
 4. Hoeveel ernstige (“category 1”) gebreken, die bijvoorbeeld gevaarlijk kunnen zijn voor vliegers, zijn er op dit moment nog? Kunt u deze gebreken omschrijven?
 5. Hoeveel van de 873 “software- bugs” zijn op dit moment nog niet opgelost?
 6. Is op dit moment bekend waarom brandstofleidingen kunnen exploderen, waardoor de vliegtuigen niet kunnen vliegen tijdens onweer (omdat blikseminslag vermeden moet worden)? 2) Zo ja, wat is de oorzaak van het probleem en wanneer is dit opgelost?
 7. Wat zijn alle (te verwachten) kosten van het oplossen van zowel de ontwerp- als de softwarefouten?
 8. Welke concrete inspanningen zijn er (geweest) om deze kosten te verhalen op bijvoordeeld de leverancier van de vliegtuigen? Wat is het Nederlandse deel van de eventuele claims?
 9. Welk tijdpad is gekoppeld aan het oplossen van alle gebreken?
 10. Wat is uw reactie op de analyse van een deskundige 3), die aangeeft dat de F-35 weinig tot geen meerwaarde heeft, en dat voor een fractie van de kosten beter een “updated legacy aircraft” gekozen had kunnen worden? Kunt u daarbij specifiek ingaan op de punten dat de F-35 kansloos zou zijn in luchtgevechten tegen andere geavanceerde vliegtuigen en dat het enige voordeel van de F-35, de stealth technologie, bij een ander toestel (de F-22) al simpelweg beter is?
 11. Erkent u dat, gelet op alle kostenoverschrijdingen, door niet gehaalde deadlines (ontwerpfouten, sofwarefouten, tekorten aan reserveonderdelen en gedateerde strategische inzetbaarheid) de aanschaf van de F-35 vliegtuigen een grote fout is (geweest)? Zo nee, kunt u beargumenteerd uitleggen waarom niet?

1) -https://www.pogo.org/investigation/2020/03/f-35-design-flaws-mounting-new-document-shows/?utm_source=pogofacebook&utm_medium=social&utm_campaign=breaking&utm_term=national-security&utm_content=link&fbclid=IwAR2_gmxjSLM9X3xdc5deKxb22ay-tP6GCw3Zq9Ny6OnBRBjAE6gDXy_GWTo

-https://taskandpurpose.com/military-tech/f35-joint-strike-fighter-deficiencies-2020/

2) https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5184544/f35-jsf-onweer-voortgangsrapportage-ministerie-defensie*

3) https://www.businessinsider.nl/alternative-to-f-35-2016-12?international=true&r=US


Gerelateerd

De stand van zaken rond de gebreken aan de F-35 vliegtuigen (Joint Strike Fighters)

De poging van Twente Airport om zonder vergunning zeer zware vliegtuigen te laten vertrekken

Het binnen korte tijd neerstorten van twee gevechtsvliegtuigen van het type F35 (Joint Strike Fighter)

De inzet Syrische rebellen door Turkije in oorlog om Nagorno-Karabach

Het bericht dat de Marokkaanse journalist Maati Monjib al sinds 29 december in voorarrest zit onder discutabele beschuldigingen en inmiddels in hongerstaking is

Het bericht dat huizen met gebreken, zoals schimmel, vooral huurhuizen zijn en niet elke huurder ermee naar de huurcommissie kan

Berichten dat NAVO-lid Turkije moslimextremisten uit Syriƫ naar Azerbeidzjan stuurt en ook aan de strijd deelneemt

De (kritieke) situatie van twee mensenrechtenadvocaten in Turkije

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl