Tweedemonitor / Kamervraag / Het bericht 'CZ en VGZ beperken vrije zorgkeuze van patiënten die fysiotherapie nodig hebben'Het bericht 'CZ en VGZ beperken vrije zorgkeuze van patiënten die fysiotherapie nodig hebben'

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z24688

2020Z24688

(ingezonden 11 december 2020)

Vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de minister voor Medische Zorg over het bericht 'CZ en VGZ beperken vrije zorgkeuze van patiënten die fysiotherapie nodig hebben'

  1. Wat is uw reactie op het bericht 'CZ en VGZ beperken vrije zorgkeuze van patiënten die fysiotherapie nodig hebben'? 1)
  2. Wat vindt u van de race to the bottom die al jaren gaande is als het gaat om de vergoeding voor fysiotherapie door zorgverzekeraars? Is er wel sprake van eerlijke tarieven?
  3. Deelt u de mening dat het niet verantwoord is dat de vrije artsenkeuze onder druk wordt gezet omdat er steeds een groter onderscheid wordt gemaakt tussen gecontracteerde en ongecontracteerde zorgverleners? Vindt u een vergoeding van 60% voor niet-gecontracteerde fysiotherapeuten ten opzichte van de tarieven voor gecontracteerden zoals bijvoorbeeld bij de basisverzekeringJust van CZ wel te verenigen met het principe van de vrije artsenkeuze? Kunt u uw antwoord toelichten? 2)
  4. Onderschrijft u dat zo een tweedeling dreigt te ontstaan waarbij diegenen die het kunnen betalen wel de vrije artsenkeuze hebben maar diegenen die het niet kunnen betalen niet? Wat vindt u van deze tweedeling, gezien vanuit het principe van gelijke toegang tot zorg onafhankelijk van iemands portemonnee?
  5. Hoe rijmt u dit met uw besluit om het wetsvoorstel Bevorderen Zorgcontractering bij nader inzien niet in te dienen, vanwege de ophef die ontstond over de gevolgen die deze wetswijziging zou hebben voor de vrije artsenkeuze?
  6. Wat gaat u doen om deze lage tarieven van zorgverzekeraars te voorkomen voor 2021?
  7. Kunt u aangeven of andere sectoren ook worden getroffen door zulke lage tarieven?
  1. KNGF, 1 december 2020, 'CZ en VGZ beperken vrije zorgkeuze van patiënten die fysiotherapie nodig hebben' (https://www.kngf.nl/actueel/2020/december/zorgverzekeraars-cz-en-vgz-beperken-vrije-zorgkeuze-van-patienten-die-fysiotherapie-nodig-hebben.html).
  2. KNGF, 1 december 2020, 'Overzicht niet gecontracteerde fysiotherapie 2021'. 


Indiener

Henk van Gerven (SP)


Gericht

Tamara van Ark (VVD)


Access ( 18458 )

Publicatiedatum
11 December 2020
Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/tweedemo/domains/tweedemonitor.nl/public_html/kamerstuk.php on line 334
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl