Het bericht 'Steen door de ruit en dreigbrief Molukse wijk in Elst'

2020Z19370

(ingezonden 21 oktober 2020)

Vragen van de leden Becker, Yesilgöz-Zegerius en Koerhuis (allen VVD) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties over het bericht 'Steen door de ruit en dreigbrief Molukse wijk in Elst'

  1. Bent u bekend met het bericht 'Steen door de ruit en dreigbrief Molukse wijk in Elst' en ook met eerdere berichtgeving over soortgelijke incidenten zoals 'Molukse jongeren maken afspraken om wijk Maastricht ‘Moluks te houden’? [1] [2]
  2. Klopt het dat er in Nederland afspraken zijn tussen gemeenten en woningcorporaties over ‘Molukse wijken’ en over het verstrekken van voorrang voor een woning aan mensen met een Molukse achtergrond? Kunt u toelichten wat de achtergrond en de huidige stand is van dit beleid?
  3. Hoeveel wijken zijn er in Nederland waarvoor een toewijzingsbeleid op basis van (culturele) afkomst en/of nationaliteit wordt toegepast?
  4. Welke afspraken zijn er met de gemeenschap(pen) gemaakt over wijken waarvoor een toewijzingsbeleid op basis van (culturele) afkomst en/of nationaliteit wordt toegepast? Kunt u hierbij nader toelichten waarom deze afspraken zijn gemaakt en waar deze afspraken zijn vastgelegd? Welke andere afspraken met bijvoorbeeld woningcorporaties of gemeenten zijn er ten aanzien van de betreffende aparte wijken?
  5. Klopt het dat deze wijken vroeger onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën vielen? Kunt u toelichten wat de actuele eigendomsconstructie van deze wijken is?
  6. In hoeverre deelt u het beeld dat er sprake is van een terugkerende discussie in gemeenten met een aangewezen Molukse wijk, omdat spanningen ontstaan als niet-Molukkers een woning willen betrekken met soms zelf veiligheidsincidenten tot gevolg?
  7. Deelt u de mening dat, indien het uitgangspunt is dat de aangewezen Molukse wijken zijn gesticht om historisch begrijpelijke redenen, deze context niet generatie op generatie zonder meer gelijk blijft?
  8. Deelt u het algemene uitgangspunt dat het niet bevorderlijk is voor een samenleving wanneer bevolkingsgroepen in etnisch gesegregeerde wijken leven en dat in tijden van krapte op de woningmarkt het moeilijk te verdedigen is dat de ene bevolkingsgroep voorrang krijgt boven de andere? Zo ja, bent u bereid het gesprek aan te gaan met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Molukse gemeenschap over de spanningen die in deze wijken kunnen ontstaan en de wenselijkheid van voortzetting van dit beleid?

[1] De Gelderlander, 15 oktober 2020 'Steen door ruit en dreigbrief: huurster weggepest uit Molukse wijk in Elst' (https://www.gelderlander.nl/overbetuwe/steen-door-ruit-en-dreigbrief-huurster-weggepest-uit-molukse-wijk-in-elst~a42889b26/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dnewssearch%26cd%3D%26ved%3D0ahUKEwjQ94uKlrnsAhWGsKQKHauWDgIQxfQBCDAwAA%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.gelderlander.nl%252Foverbetuwe%252Fsteen-door-ruit-en-dreigbrief-huurster-weggepest-uit-molukse-wijk-in-elst%7Ea42889b26%252F%26usg%3DAOvVaw3P47Uf0yxDPoGg2sFMVkkB)

[2] NOS, 28 mei 2019 'Molukse jongeren maken afspraken om wijk Maastricht 'Moluks te houden'' (https://nos.nl/artikel/2286606-molukse-jongeren-maken-afspraken-om-wijk-maastricht-moluks-te-houden.html)