De kosten van WOZ-bezwaren voor gemeenten

2020Z18402

(ingezonden 9 oktober 2020)

Vragen van de leden Kuiken en Nijboer (beiden PvdA) aan de ministers voor Rechtsbescherming en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Financiën over de kosten van WOZ-bezwaren voor gemeenten

  1. Kent u het bericht “Kosten WOZ-bezwaren rijzen de pan uit, maar burgers behalen maar amper voordeel”?
  2. Herkent u het in het bericht geschetste beeld dat vooral no cure no pay bureaus (NCNP) aan het maken van bezwaar tegen WOZ-beschikkingen verdienen en de bezwaarmakende mensen er nauwelijks voordeel uit halen? Zo ja, beschikt u over meer informatie over dergelijke praktijken elders in het land? Waar bestaat die informatie uit? Zo nee, waarom niet?
  3. Hoeveel wordt er naar schatting landelijk betaald aan dergelijke NCNP’s en hoeveel wordt er aan burgers uitgekeerd na bezwaren die door deze bureaus worden gemaakt?
  4. Is het maken van bezwaar tegen WOZ-beschikkingen door mensen zelf eenvoudig genoeg om de werkzaamheid van NCNP’s overbodig te maken? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, wat gaat u doen om deze bezwaarprocedure laagdrempeliger te maken?
  5. Is het percentage geslaagde bezwaren door NCNP’s hoger dan bij bezwaren die mensen direct zelf maken? Zo ja, hoe komt dat en wat gaat u doen om burgers te helpen bij betere bezwaarschriften? Zo nee, waarom maken mensen dan toch nog gebruik van de diensten van NCNP’s?
  6. Deelt u de mening dat met de kosten voor bezwaarschriften via NCNP’s er belastinggeld, dat door mensen moet worden opgebracht, verkwist wordt? Zo ja, wat gaat u hiertegen doen? Zo nee, waarom niet?
  7. Wat is de stand van zaken van het WODC-onderzoek naar no cure no pay-bedrijven?
  1. https://www.bd.nl/oss-e-o/kosten-woz-bezwaren-rijzen-de-pan-uit-maar-burgers-behalen-maar-amper-voordeel~adb41aa4/?referrer=https://www.google.com/

Indiener(s)