Tweedemonitor / Kamervraag / Het artikel 'Wouter wilde bloedplasma doneren voor middel tegen corona, maar werd geweigerd'Het artikel 'Wouter wilde bloedplasma doneren voor middel tegen corona, maar werd geweigerd'

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z18281

2020Z18281

(ingezonden 8 oktober 2020)

Vragen van de leden Bergkamp en Jetten (beiden D66) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het artikel 'Wouter wilde bloedplasma doneren voor middel tegen corona, maar werd geweigerd'

  1. Bent u bekend met de regels omtrent het doneren van bloedplasma met antistoffen tegen COVID-19 bij bloedbank Sanquin? 1)
  2. Is het uw inzet om de mogelijkheid voor het doneren van bloedplasma voor een zo breed mogelijke groep mogelijk te maken en daarbij onnodige obstakels uit de weg te nemen? Ziet u hierbij de noodzaak van tempo in?
  3. Kunt u toelichten wat nu precies de criteria zijn om andere regels te hanteren bij het doneren van bloed en bloedplasma bij homo-en biseksuele mannen dan bij heteroseksuelen?
  4. Hoe verhouden deze criteria zich volgens u tot de regels bij heteroseksuelen?
  5. Zijn er andere criteria denkbaar die ervoor zorgen dat meer personen in aanmerking komen voor het doneren, die tegelijkertijd risico’s uitsluiten?
  6. Op welke wijze worden homoseksuele mannen op voorhand geïnformeerd over de huidige richtlijnen, zodat zij niet onnodig naar de bloedbank komen?
  7. Wat is de voortgang van het onderzoek naar de mogelijkheid voor homo- en biseksuele mannen om bloedplasma te doneren? Wat zijn de afwegingen die in dit onderzoek naar voren komen?

1) Hart van Nederland, 30 juli 2020, 'Wouter wilde bloedplasma doneren voor middel tegen corona, maar werd geweigerd' (https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/wouter-wilde-bloedplasma-doneren-voor-middel-tegen-corona-maar-werd-geweigerd/).


Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/tweede1q/public_html/kamerstuk.php on line 320
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl