De berichten 'Mkb'ers maar matig op de hoogte van financieringsmogelijkheden' en 'Kredietverzekeraar: Nederland wacht volgend jaar grote faillissementsgolf'

2020Z16443

(ingezonden 16 september 2020)

Vragen van de leden Amhaouch, Palland en Slootweg (allen CDA) aan de minister van Financiën en de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over de berichten 'Mkb'ers maar matig op de hoogte van financieringsmogelijkheden' en 'Kredietverzekeraar: Nederland wacht volgend jaar grote faillissementsgolf'

Vraag 1:

Bent u bekend met het bericht 'Mkb'ers maar matig op de hoogte van financieringsmogelijkheden' 1) en het bericht 'Kredietverzekeraar: Nederland wacht volgend jaar grote faillissementsgolf'? 2)

Vraag 2:

Hoezeer herkent u de constatering van mkb-financieringsplatform October dat Nederlandse mkb-ondernemers onvoldoende op de hoogte zijn van externe financieringsmogelijkheden?

Vraag 3:

Hoeveel ondernemers hebben sinds het begin van de coronacrisis gebruikgemaakt van de (coronaluiken van de) Borgstelling MKB-kredieten, Garantie Ondernemingsfinanciering, Klein Krediet Corona en Qredits? Komen deze aantallen overeen met uw aanvankelijke verwachtingen en met de gestelde omvang van de (staats)garantie?

Vraag 4:

In hoeverre deelt u het standpunt van October-directeur Luuc Mannaerts dat ‘als de bekendheid groeit, dan [...] ook het aantal aanvragen en het vertrouwen [groeit]’? Welke maatregelen kunt én gaat u nemen om de bekendheid en toegankelijkheid van eerdergenoemde regelingen verder te vergroten? Zou meer aandacht via een overheidscampagne op radio/tv en online hier in uw ogen aan kunnen bijdragen? Bent u bereid dit te overwegen?

Vraag 5:

Kunt u toezeggen dat de Kamer de in het wetgevingsoverleg over de tweede en derde incidentele suppletoire begrotingen EZK inzake Noodpakket banen en economie d.d. 18 mei 2020 toegezegde rapportage over het aantal kredietafwijzingen door banken, samengesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken en mkb-organisaties als MKB-Nederland en Ondernemend Nederland, vóór de begrotingsbehandeling EZK 2021 en daarna periodiek ontvangt?

Vraag 6:

Wanneer ontvangt de Kamer de jaarlijkse voortgangsrapportage van het mkb-actieplan, inclusief de voortgang van het mkb-financieringsbeleid en de acties uit de Kamerbrief over de beleidsvisie mkb-financieringsmarkt d.d. 5 november 2019 (Kamerstuk 32637, nr. 386), waaronder het versterken van kennis en vaardigheden van ondernemers om een goede financieringsaanvraag te kunnen doen? Deelt u de mening dat dit voor ondernemers essentieel is om een goede financieringsaanvraag te doen, juist nu velen van hen een economisch zware winter tegemoet gaan? 

Vraag 7:

  1. a) Wat is uw verklaring voor het feit dat in augustus 2020 het aantal faillissementen, ondanks de coronacrisis, het laagste was in 21 jaar tijd? 3)
  2. b) Is uw indruk dat de coronasteunpakketten voor ondernemers (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)) de belangrijkste reden zijn dat een aantal noodlijdende ondernemingen niet failliet is gegaan?
  3. c) Hoezeer verwacht u dat het voor een deel van deze bedrijven uitstel van executie is geweest?
  4. d) Op welke wijzen ondersteunen gemeenten, het UWV, de Kamer van Koophandel (KvK) en andere (semi-)overheidsinstanties bedrijven bij het vinden van nieuwe markten of het begeleiden van werknemers naar nieuw werk?

Vraag 8:

Wat vindt u van de conclusie van kredietverzekeraar Atradius dat ‘in tegenstelling tot landen als Spanje, Frankrijk en België de faillissementswetgeving in Nederland weinig mogelijkheden biedt om in een vroeg stadium in te grijpen als bedrijven in de problemen komen’? Is uw beeld ook dat Nederland dit en naar verwachting volgend jaar behoort tot de landen waar het aantal faillissementen het hardst oploopt? Welke aanknopingspunten ziet u om sneller te kunnen ingrijpen bij bedrijven die in problemen (dreigen te) komen en zo faillissementen mogelijk te voorkomen?

Vraag 9:

Op welke punten verschilt de Nederlandse faillissementswetgeving van die in de ons omringende landen? Klopt het dat enkele andere Europese lidstaten een tijdelijke (corona)regel hebben ingevoerd die voorkomt dat faillissement kan worden aangevraagd van bedrijven die vóór de coronacrisis in de kern gezond waren? Heeft het kabinet een dergelijke maatregel ook overwogen? Komt de Tijdelijke voorziening betalingsuitstel COVID-19, onderdeel van de Tijdelijke wet COVID-19 SZW en JenV, hierbij in de buurt? Indien niet, wat zijn daarbij de overwegingen geweest om in Nederland (nog) geen vergelijkbare regeling in te voeren?

Vraag 10:

Hoe staat u tegenover een tijdelijke bescherming van bedrijven die vóór de coronacrisis in de kern gezond waren (met duidelijke kaders en ratio’s voor wat ‘in de kern gezond’ betekent), bijv. met een time-out-periode waarin (o.a. door banken, de Belastingdienst en pensioenfondsen) geen faillissementsprocedure kan worden gestart en enige rust kan worden gecreëerd?

1) RTL Nieuws, 26 augustus 2020 (https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5179327/mkb-financiering-crisis-corona-overheidssteun)

2) NU.nl, 1 september 2020 (https://www.nu.nl/economie/6074344/kredietverzekeraar-nederland-wacht-volgend-jaar-grote-faillissementsgolf.html)

3) CBS, 10 september 2020 (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/37/laagste-aantal-faillissementen-in-21-jaar-tijd)