De totstandkoming van een nieuwe EU drugsstrategie

2020Z16154

(ingezonden 11 september 2020)

Vragen van het lid Buitenweg (GroenLinks) aan de minister van Justitie en Veiligheid over de totstandkoming van een nieuwe EU drugsstrategie

 

  1. Kent u de recente voorstellen van de Europese Commissie voor de aanpak van drugs? 1) Zo ja, wat vindt u van deze voorstellen? Is dit in lijn met de verwachtingen die Nederland had ten aanzien van dit onderwerp?
  2. Klopt het dat aan deze nieuwe voorstellen geen consultaties vooraf zijn gegaan? Zo nee, welke mensen, organisaties of instituten zijn dan van tevoren geconsulteerd? Is er op geen enkele wijze contact geweest met Nederlandse vertegenwoordigers? Deelt u de mening dat juist dit soort commissievoorstellen zorgvuldige voorbereiding en overleg met EU-lidstaten, experts en relevante belanghebbenden vergen?
  3. Welke gevolgen hebben de commissievoorstellen voor de Nederlandse aanpak van drugs? Deelt u de opvatting van een dertigtal ngo’s en netwerken 2) dat in de voorgestelde EU Drugsagenda 2021-2025 drastisch afstand wordt genomen van de huidige gebalanceerde, geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak van drugs en dat het voorstel van de Europese Commissie op gespannen voet staat met de uitgangspunten van mensenrechten, volksgezondheid en relevante internationale afspraken, zoals UNGASS Outcome Document 2016 en UN System Common Position on Drugs 2018? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u bereid om de Europese Commissie aan te spreken op zowel de wijze van totstandkoming als op de inhoud van dit voorstel en het voortouw te nemen om dit voorstel van tafel te krijgen? Zo nee, waarom niet?

 

 

1) EU Agenda and Action Plan on Drugs 2021-2025
2) International Drug Policy Consortium, 7 september 2020 (http://dpnsee.org/2020/09/08/open-letter-on-the-proposed-eu-drugs-agenda/)

Indiener(s)