Het artikel 'Ten koste van mens en milieu'

2020Z15493

(ingezonden 3 september 2020)

Vragen van het lid Bromet (GroenLinks) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het artikel 'Ten koste van mens en milieu'

Bent u bekend met het artikel 'Ten koste van mens en milieu'? 1)

Wat vindt u er van dat de modellen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebaseerd zijn op een beperkt aantal metingen en aannames waarbij steeds meer kanttekeningen worden geplaatst?

Klopt het dat er vooral met modellen gewerkt wordt en dat de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) ervan uit gaat dat de modellen er 25 procent naast kunnen zitten?

Klopt het dat de verschillende bestanden met dieraantallen, dierproductierechten en (gemeentelijke) vergunningen niet aan elkaar gekoppeld zijn of met elkaar worden vergeleken?

Kunt u uitgebreid ingaan op de vraag waarom omgevingsdiensten boeren regelmatig controleren op milieu- en omgevingsvergunningen maar zij niet controleren of de boeren voldoende dier- of fosfaatrechten hebben en wat vindt u hier van?

Wat vindt u ervan dat in veel gevallen fraude lucratief is?

In hoeverre wordt gebruik gemaakt van de in het artikel beschreven mogelijkheid dat satellietdata en plaatselijke metingen een grote rol kunnen spelen bij het verbeteren van de cijfers van het RIVM en kunt u ook in gaan op wat er sinds onze vragen hierover in oktober 2018 verder mee gebeurd is? 2)

In hoeverre wordt er op meerdere plaatsen een regionaal meetnetwerk opgezet met snuffelpalen zodat metingen beter gecombineerd kunnen worden met modellen, zoals nu in Noord-Brabant gebeurt?

1) De Groene Amsterdammer, 2 september 2020, 'Ten koste van mens en milieu'; https://www.groene.nl/artikel/ten-koste-van-mens-en-milieu

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2018-2019, nr. 480

Indiener(s)

Laura  Bromet

Laura Bromet

GL-PvdA