Het ondersteunen van de fossiele sector door Nederland.

2020Z13987

(ingezonden 14 juli 2020)

Vragen van het lid Van der Lee (GroenLinks) aan de minister van Economische Zaken en Klimaat en de staatssecretaris van Financiën over het ondersteunen van de fossiele sector door Nederland.

Bent u bekend met het onderzoek 'Past time for action: Subsidies and Public Finance for Fossil Fuels in the Netherlands' [1] van Milieudefensie en Oil Change International, waarin wordt geconcludeerd dat Nederland de fossiele sector met ruim 8 miljard euro per jaar ondersteunt? Kunt u hier een reactie op geven, waarbij u ook ingaat op alle maatregelen en projecten die in de studie worden genoemd?

Bent u bekend met het artikel 'Fossiel verzekerd'? [2] Kunt u hier een reactie op geven?

Waarom ondersteunt Nederland olieprojecten in het buitenland? Bent u bereid deze ondersteuning zo snel mogelijk af te bouwen? Zo nee, waarom niet?

Bent u bereid om te proberen met de andere Noordzeelanden tot een akkoord te komen over het afschaffen van hun fossiele subsidies op nieuwe gasboringen in de Noordzee? Zo nee, waarom niet?

Deelt u de mening van prof. dr. Barbara Baarsma dat stimulering van de fossiele industrie een gelijk speelveld en dus de energietransitie in de weg zit?

Wat is de stand van zaken rondom de uitvoering van de motie Van der Lee c.s. over het afbouwen van fiscale prikkels (Kamerstuk 30175, nr. 271)?

Herinnert u zich dat u tijdens het algemeen overleg Klimaat en energie op 12 februari 2020 heeft toegezegd dat u de Kamer een brief zou sturen over de afbouw van de financiële stimulering van de fossiele industrie? Waarom heeft u deze brief nog niet gestuurd? Wanneer kan de Kamer deze brief verwachten? Verwerkt u in deze brief ook de bevindingen van het onderzoek van Milieudefensie en Oil Change International?

[1] https://milieudefensie.nl/actueel/past-time-for-action-subsidies-and-public-finance-for-fossil-fuels-in-the-netherlands

[2] De Groene Amsterdammer, 1 juli 2020; https://www.groene.nl/artikel/fossiel-verzekerd

Indiener(s)

Tom van der Lee