Tweedemonitor / Kamervraag / De mogelijke contradictie tussen uitspraken van de minister van I&W en een stelling van Corendon over het reisadvies ‘code oranje’De mogelijke contradictie tussen uitspraken van de minister van I&W en een stelling van Corendon over het reisadvies ‘code oranje’

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z12928

2020Z12928

(ingezonden 1 juli 2020)

Vragen van het lid Van Raan (PvdD) aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de mogelijke contradictie tussen uitspraken van de minister van I&W en een stelling van Corendon over het reisadvies ‘code oranje’.

1) Kent u de stelling van Corendon dat Nederlandse ziektekostenverzekeringen medische kosten in het buitenland dekken “tot een maximum van het tarief in Nederland, ook als een behandeling verband houdt met het coronavirus, ongeacht het geldende reisadvies”? [1] Zo ja, klopt deze stelling?

2) Hoe moeten we deze stelling van Corendon duiden in verhouding tot uw uitspraken tijdens het vragenuurtje van 30 juni 2020, toen u in antwoord op een vraag van het lid Van Raan (Partij voor de Dieren) over een ontmoedigingscampagne voor vliegreizen zei: “(…) volgens mij is de belangrijkste ontmoediging dat het reisadvies oranje is voor een groot deel van de landen, want dat betekent namelijk ook – en dat hebben we nog even nagetrokken bij het Verbond van Verzekeraars – dat je dan als je een ziekte oploopt of wat dan ook, dat je dan niet verzekerd bent (…)”? [2]

3) Wie heeft er gelijk in deze kwestie: de minister of Corendon? Kunt u dat toelichten?

4) Deelt u de mening dat het zeer onwenselijk is dat Corendon de volksgezondheidsrisico’s bagatelliseert met opmerkingen als “De medische voorzieningen die door de Turkse overheid worden verzorgd, staan goed aangeschreven terwijl de kosten betrekkelijk laag zijn; om die reden gaan er jaarlijks ruim een miljoen buitenlanders speciaal naar Turkije voor medische behandelingen”? [3] Zo nee, waarom niet?

5) Wat vindt u ervan dat Corendon het reisadvies voor Turkije (code oranje) bagatelliseert met opmerkingen als: “… Dit advies lijkt niet specifiek gebaseerd op de gezondheidssituatie in de Turkse badplaatsen; het lijkt eerder het gevolg van het beleid om voor alle landen buiten Europa – met uitzondering van de Caribische landen binnen ons eigen koninkrijk – vooralsnog het reisadvies op oranje te houden…”? [4]

6) Kunt u de verschillen uiteenzetten voor reizigers die een enkele reis maken vanuit een gebied met code oranje naar Nederland en reizigers die retour reizen tussen Nederland en een land met code oranje, meer specifiek gericht op veiligheidsmaatregelen, preventie en verzekeringen?

7) Erkent u dat het aantal vliegreizen dat inmiddels weer wordt georganiseerd naar bestemmingen met code oranje, voorbij lijkt te gaan aan het strikt noodzakelijke karakter dat het uitgangspunt moet zijn bij reizen naar bestemmingen met code oranje? [5] [6] Zo nee, waarom niet?

8) Kent u de recente reclames van vliegtuigmaatschappijen, inclusief aanbiedingen voor ploftickets? [7]

9) Erkent u dat de luchtvaart een versnellende rol gespeeld heeft in het verspreiden van het coronavirus over de wereld? Zo nee, waarom niet?

10) Erkent u dat de luchtvaartsector zelf de volksgezondheid niet op 1 plaatst, maar kiest voor het zo snel mogelijk aanwakkeren van de vraag naar vliegtickets? Zo nee, waarom niet?

11) Kent u de campagne van de rijksoverheid, waarbij met posters op haltes van het openbaar vervoer werd opgeroepen om alleen noodzakelijke reizen te maken?

12) Bent u ertoe bereid om alsnog een actieve ontmoedigingscampagne op te starten voor vliegreizen in het algemeen en risicobestemmingen in het bijzonder, vergelijkbaar met de ontmoedigingscampagne die werd opgericht voor het openbaar vervoer? Zo nee, waarom niet?

[1] Website Corendon, 26 juni 2020 (https://www.corendon.nl/klantenservice/blog/2020/06/26/zijn-vakanties-naar-turkije-mogelijk/)

[2] Vragenuurtje d.d. 30 juni 2020.

[3] Website Corendon, 26 juni 2020 (https://www.corendon.nl/klantenservice/blog/2020/06/26/zijn-vakanties-naar-turkije-mogelijk/)

[4] Website Corendon, 26 juni 2020 (https://www.corendon.nl/klantenservice/blog/2020/06/26/zijn-vakanties-naar-turkije-mogelijk/)

[5] Website Schiphol (https://www.schiphol.nl/nl/vertrek/)

[6] Website Rotterdam The Hague Airport (https://www.rotterdamthehagueairport.nl/reizigers/vluchten/vertrektijden/)

[7] Twitter, twitterbericht van het lid Lammert van Raan d.d. 25 juni 2020 (https://twitter.com/LammertvanRaan/status/1276053321179111429/photo/1)


Gerelateerd


Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/tweede1q/public_html/kamerstuk.php on line 347
Er zijn geen relevante kamerstukken gevonden

© 2017-2020 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl