Tweedemonitor / Kamervraag / Iraniërs die dreigen met de vernietiging van historische Joodse graftombesIraniërs die dreigen met de vernietiging van historische Joodse graftombes

Keywords:
Zaaknummer: 2020Z09117

2020Z09117

(ingezonden 20 mei 2020)

Vragen van de leden De Roon, Wilders en Markuszower (allen PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over Iraniërs die dreigen met de vernietiging van historische Joodse graftombes

 

 1. Herinnert u zich uw antwoorden op de eerdere schriftelijke vragen over Iraniërs die dreigden met de vernietiging van de historische Joodse graftombe van Ester en Mordechai? 1)
   
 2. Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving dat, uitgerekend op de 72e verjaardag van de Joodse staat Israël, er brand is gesticht in de graftombe? 2)
   
 3. Bent u bereid om, in navolging van onder andere de Amerikaanse gezant die strijdt tegen antisemitisme, deze laffe daad openlijk te veroordelen?
   
 4. Staat u nog steeds achter uw eerdere bewoordingen dat de graftombe van Ester en Mordechai “adequaat wordt beschermd”? Zo ja, waar blijkt dit uit?
   
 5. Kunt u nagaan of de Iraanse autoriteiten serieus onderzoek hebben ingesteld naar de brandstichting om de daders in de kraag te vatten?
   
 6. In hoeverre denkt u dat het gelijkstellen van Israël aan ‘kanker’ of een ‘virus’ en het onversneden antisemitisme dat ayatollah Khamenei uitdraagt in zijn tweet, bijdraagt aan het beschermen van de Joodse graftombe? 3)
   
 7. Bent u nu wél bereid er bij Iran op aan te dringen dat de tombe behouden en beschermd dient te worden, voordat deze in zijn geheel wordt vernietigd?
   
   

1) Antwoord op vragen van het lid De Roon over Iraniërs die dreigen met de vernietiging van historische Joodse graftombes, 2 maart 2020, Vergaderjaar 2019–2020, nr. 1946.

2) CIDI, 'Joodse organisaties eisen actie na brandstichting in historische tombe Iran (18 mei 2020) (https://www.cidi.nl/joodse-organisaties-eisen-actie-na-brandstichting-in-historische-tombe-iran/).

3) The Jerusalem Post, 17 mei 2020, 'Iran media: Israel 'cancerous' and a 'virus' after burning of Esther tomb' (https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-media-Israel-cancerous-and-a-virus-after-burning-of-Esther-tomb-628316).


Gerelateerd

© 2017-2021 Tweedemonitor

Contact: Info [at] tweedemonitor.nl