De aanhoudende droogte, natuurbranden en het verband met het snel opwarmende klimaat.

2020Z07454

(ingezonden 24 april 2020)

Vragen van de leden De Groot en Sienot (beiden D66) aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, van Economische Zaken en Klimaat en van Infrastructuur en Waterstaat over de aanhoudende droogte, natuurbranden en het verband met het snel opwarmende klimaat.

  1. Kent u de berichten ‘Bosbranden blijven maar komen: opnieuw grote brandhaard in Limburg’, ‘Heel Europa warmt sneller op dan het gemiddelde wereldwijd’ en ‘Landbouw en natuur in Oost- en Zuid-Nederland zuchten onder de droogte’? 1) 2) 3)
     
  2. Deelt u de zorgen dat het aantal natuurbranden de afgelopen jaren aanzienlijk lijkt te stijgen? Zo nee, waarom niet?
     
  3. Baart het u ook zorgen dat elf van de twaalf warmste jaren in Europa vanaf het jaar 2000 werden gemeten? Zo nee, waarom niet? 
     
  4. Ziet u een verband tussen het aantal en de grote impact van natuurbranden, de verdroging in Nederland en het snel opwarmende klimaat in Europa? Zo nee, waarom niet?
     
  5. Wat was de gemiddelde economische schade van natuurbranden van de afgelopen paar jaren en hoeveel hectare natuur is gemiddeld verloren gegaan bij deze branden? Zijn de kosten van het verlies aan hectare natuur meegenomen in de berekeningen van de economische schade? Zo nee, waarom niet?
     
  6. Kunt u toelichten welke stappen u onderneemt om natuurbranden in de toekomst te voorkomen en de effecten ervan in te perken? Bent u, in het kader van de versnelde opwarming, van mening dat deze stappen ook in de toekomst voldoende zijn om schade van natuurbranden zo veel mogelijk te voorkomen?
     
  7. Wat was de gemiddelde economische schade van de verdroging in Nederland van de afgelopen paar jaren en wat voor effecten heeft deze verdroging de afgelopen jaren gehad op de ecologie in Nederland, zoals voor de visstand in rivieren en kwelmilieus? Zijn deze effecten ook doorberekend in de economische schade van verdroging? Zo nee, waarom niet?
     
  8. Deelt u de mening dat wetenschappelijke signalen dat het continent Europa versneld aan het opwarmen is, een groeiend aantal bosbranden in Europa en de aanhoudende verdroging in Nederland, aanleiding bieden om nog meer ambitie en daadkracht te tonen in het behalen van de reductiedoelen uit het Klimaatakkoord?
     
  9. Kunt u aangeven of de berichten dat Europa sneller opwarmt dan het gemiddelde wereldwijd, in Europa aanleiding zijn geweest of zijn voor overleg of klimaatmaatregelen versneld kunnen worden genomen?
  10. Indien dergelijke overleggen hebben plaatsgevonden of zullen plaatsvinden, zijn hierbij Nederlandse vertegenwoordigers aanwezig geweest en wat is hierop de inzet geweest vanuit Nederland? Zal deze worden gedeeld met de Kamer?
  11. Indien dergelijke overleggen niet hebben plaatsgevonden en hier vooralsnog geen voornemens toe zijn, bent u bereid om het onderwerp van de snelle opwarming van Europa te agenderen voor een Europees overleg en de Nederlandse inzet hiervoor te delen met de Kamer?

 

1) AD, 23 april 2020 - 'Grootste Nederlandse natuurbrand ooit onder controle, nablussen kan nog weken duren' (https://www.ad.nl/binnenland/bosbranden-blijven-maar-komen-opnieuw-grote-brandhaard-in-limburg~a13e5349/)

2) NOS, 22 april 2020 - 'Heel Europa warmt sneller op dan het gemiddelde wereldwijd' (https://nos.nl/artikel/2331329-heel-europa-warmt-sneller-op-dan-het-gemiddelde-wereldwijd.html)

3) NOS, 21 april 2020 - 'Landbouw en natuur in Oost- en Zuid-Nederland zuchten onder de droogte' (https://nos.nl/artikel/2331243-landbouw-en-natuur-in-oost-en-zuid-nederland-zuchten-onder-de-droogte.html)

Indiener(s)