Aardgasvrije woningen (Startmotorkader Warmtenetten)

2020Z07153

(ingezonden 21 april 2020)

Vragen van het lid Kops (PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Economische Zaken en Klimaat over aardgasvrije woningen (Startmotorkader Warmtenetten)

 

  1. Wat vindt u van het Startmotorkader Warmtenetten, afspraken tussen woningcorporaties en warmtebedrijven om – met een Rijkssubsidie van € 200 miljoen – woningen versneld van het aardgas af te koppelen en op een warmtenet aan te sluiten, waarbij de gemiddelde huurder niet meer zou gaan betalen dan voor de gasrekening (‘woonlastenneutraal’)?1.

 

  1. Wat is een ‘gemiddelde huurder’? Betekent dit dat de ‘niet-gemiddelde huurder’ wél meer voor een warmtenet gaat betalen dan voor de gasrekening?

 

  1. Wat betekent ‘woonlastenneutraal’? Worden hierin ook de almaar stijgende huurprijzen meegerekend? Hoe wordt ‘woonlastenneutraliteit’ berekend, aangezien dit voor elke individuele huurder, met zijn eigen inkomsten- en uitgavenpatroon, anders is?

 

  1. Deelt u de mening dat de ‘belofte’ dat huurders voor een warmtenet niet meer gaan betalen dan voor de gasrekening een valse belofte is, aangezien de gasrekening de afgelopen jaren bewust gigantisch is verhoogd? Als de gasrekening verder stijgt, stijgen dan ook de kosten voor een warmtenet?

 

  1. Deelt u de mening dat het vals is om de woon-/energielasten eerst bewust enorm te verhogen en vervolgens te pronken met ‘woonlastenneutraliteit’? Deelt u de conclusie dat bewoners hiermee voor de gek worden gehouden en pas écht wat opschieten met lagere lasten? Bent u ertoe bereid de energiekosten en de huurprijzen te verlagen?

 

  1. Hoe gaat u ervoor zorgen dat verhuurders de vaste kosten voor het beheren van het warmtesysteem en de eenmalige bijdrage aansluitkosten, die voor hun rekening komen, níét doorberekenen aan de huurders – ook niet op termijn?

 

  1. Kunt u zich uw uitspraak herinneren dat het “evident [blijft] dat uiteindelijk alle kosten, direct of indirect, worden gedragen door de samenleving” en dat “huishoudens […] de kosten [terugzien] in bijvoorbeeld productprijzen, huur, huizenprijzen, energielasten of belastingen”?2. Deelt u de conclusie dat alle kosten van het aardgasvrij maken van woningen – dus ook de te verstrekken subsidie en de door de verhuurders te dragen kosten – linksom of rechtsom uiteindelijk altijdvoor rekening van de bewoners komen?

 

  1. Bent u ertoe bereid onmiddellijk en volledig te stoppen met het obsessieve aardgasvrij maken van woningen?

 

1) Aedes, “Huurwoningen versneld van aardgas af met Startmotorkader”: https://www.aedes.nl/artikelen/warmtenetten/huurwoningen-versneld-van-aardgas-af-met-startmotorkader.html

2) Kabinetsaanpak klimaatbeleid, 7 maart 2018, 32 813, nr. 166

Indiener(s)